Licitaţia pentru vânzarea Oltchim va avea loc la 31 mai
Ministerul Economiei intenţionează să vândă întregul pachet de acţiuni deţinut la Oltchim, de 54,8% din capital , termenul impus de Fondul Monetar Internaţional pentru finalizarea procedurii fiind sfârşitul lunii aprilie.
Potrivit unui document oficial obţinut de MEDIAFAX, redactat la jumătatea lunii martie, patru companii, din România, Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Germania, şi-au exprimat interesul pentru Oltchim. Documentul arată că Guvernul vrea să transforme datoriile combinatului către AVAS în acţiuni de pe poziţie de forţă faţă de acţionarii minoritari, urmând să decidă că operaţiunea nu mai trebuie validată şi de AGA.
Conversia datoriilor în acţiuni ar dilua puternic participaţiile acţionarilor minoritari dacă aceştia nu vor putea participa cu zeci de milioane de euro la capitalul companiei pentru a-şi menţine participaţiile actuale.
Acţiunile Oltchim vor fi vândute într-un proces în care singurul criteriu de departajare a ofertelor depuse va fi preţul, iar statul se va baza în negocieri pe evaluări care relevă că valoarea de piaţă a companiei poate ajunge şi la aproape 300 milioane euro, dacă Oltchim beneficiază şi de serviciile rafinăriei Arpechim, principalul furnizor de materii prime, aflată în prezent în proprietatea Petrom. Fără materia primă furnizată de Arpechim, valoarea Oltchim este însă zero, se precizează în documentul obţinut de MEDIAFAX.
OMV Petrom a anunţat în luna martie a anului trecut că va închide definitiv rafinăria Arpechim, pentru că nu a găsit un cumpărăror „credibil”, şi o va transforma în depozit de ţiţei şi produse petroliere. După acest anunţ, Guvernul a iniţiat discuţii cu compania petrolieră pentru repornirea rafinăriei, însă fără rezultat.
Combinatul Oltchim va fi privatizat în două etape, respectiv pe bază de oferte preliminare neangajante, fază urmată de organizarea unei licitaţii cu ofertă în plic, iar potenţialii investitori vor putea negocia direct cu OMV Petrom preluarea Arpechim.