Licitația pentru elicoptere în România: Polonezii au ofertat prețuri cu peste 30% mai mici decât Airbus

Airbus și încă două companii din Italia și Polonia au mai rămas în cursa pentru livrarea în România a până la 12 elicoptere, estimate la peste 272 de milioane de euro. Polonezii au venit cu cele mai mici prețuri, acestea fiind cu peste 30% sub nivelul ofertat de cunoscutul producător Airbus, cu subsidiară în România.
Anemona Andone - lun, 18 ian. 2021, 19:24
Licitația pentru elicoptere în România: Polonezii au ofertat prețuri cu peste 30% mai mici decât Airbus

Trei companii din cele patru înscrise inițial au mai depus oferte la mega-licitația organizată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Astfel, în cursa pentru livarea a până la 12 elicoptere au mai rămas:
1. Leonardo Spa Italia
2. Airbus Helicopters Romania
3. Polskie Zakłady Lotnicze Polonia

Al patrulea candidat, selectat de asemenea să depună ofertă pentru următoarea etapă a licitației, respectiv firma înregistrată în Cipru, Exclases Europe Limited, a anunțat că renunță, potrivit informațiilor publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

IGSU a mai publicat luni cantitățile și prețurile ofertate de cele trei companii rămase în procedură.

Astfel, italienii se oferă să livreze 12 elicoptere multifuncționale: 4 maritime și 8 pentru uscat. Prețurile unitare ofertate sunt:
– 26,05 milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional maritim și
– 24,35 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional pentru uscat.

Airbus Helicopters România se angajează la rândul său să livreze 8 elicoptere: 3 maritime și 5 pentru uscat. Prețurile unitare ofertate sunt:
– 32,99 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional maritim și
– 31,59 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional pentru uscat.

Polonezii se oferă să livreze 12 elicoptere multifuncționale: 4 maritime și 8 pentru uscat. Prețurile unitare ofertate sunt:
– 22,77 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional maritim și
– 22,72 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional pentru uscat.

În continuare, comisia de evaluare urmează să analizeze ofertele depuse.

IGSU a publicat anunțul pentru această licitație în 7 mai 2020, durata acordului – cadru fiind de patru ani.

Valoarea estimată a achiziției variază între 93,50 de milioane de euro și 272,86 de milioane de euro, pentru minimum patru elicoptere, respectiv maximum 12 elicoptere.

IGSU vrea să cumperere două tipuri de elicoptere: elicopter mediu/greu multifunctional maritim si elicopter mediu/greu multifunctional pentru uscat.

Finanțarea achiziției se face din fonduri bugetare, fonduri externe, Proiectul „Viziune 2020” – Program Operațional Infrastructura Mare, potrivit anunțului publicat în SEAP.

IGSU a mai lansat o procedură similară și în februarie 2019. Această licitație s-a anulat automat pe data de 15 aprilie 2019, din cauză că nu au fost ofertanți înscriși.

Te-ar mai putea interesa și
EXIT POLL Primele rezultate. Cât au obținut Nicușor Dan și George Simion în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Primele declarații
EXIT POLL Primele rezultate. Cât au obținut Nicușor Dan și George Simion în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Primele ...
Nicușor Dan este în fața lui George Simion în exit poll-urile de după turul 2 al alegerilor prezidențiale, care nu măsoară însă voturile din străinătate. Simion revendică însă el......
Semne ale „interferenței ruse” în alegeri – Ministerul de Externe
Semne ale „interferenței ruse” în alegeri – Ministerul de Externe
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Andrei Ţărnea, a afirmat că au fost detectate semne ale ...
J.D. Vance şi Von der Leyen au discutat la Roma despre dezacordurile comerciale între SUA şi UE
J.D. Vance şi Von der Leyen au discutat la Roma despre dezacordurile comerciale între SUA şi UE
Vicepreşedintele american J.D. Vance a descris duminică Uniunea Europeană drept "un aliat important" al SUA, recunoscând ...
UPDATED Fondatorul Telegram afirmă că a refuzat cererea unei ţări de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare în România, spune Reuters. De ce ar putea fi o știre falsă
UPDATED Fondatorul Telegram afirmă că a refuzat cererea unei ţări de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare ...
Fondatorul aplicaţiei de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a scris duminică într-un mesaj pe această platformă că a ...