Trei companii din cele patru înscrise inițial au mai depus oferte la mega-licitația organizată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Astfel, în cursa pentru livarea a până la 12 elicoptere au mai rămas:
1. Leonardo Spa Italia
2. Airbus Helicopters Romania
3. Polskie Zakłady Lotnicze Polonia
Al patrulea candidat, selectat de asemenea să depună ofertă pentru următoarea etapă a licitației, respectiv firma înregistrată în Cipru, Exclases Europe Limited, a anunțat că renunță, potrivit informațiilor publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
IGSU a mai publicat luni cantitățile și prețurile ofertate de cele trei companii rămase în procedură.
Astfel, italienii se oferă să livreze 12 elicoptere multifuncționale: 4 maritime și 8 pentru uscat. Prețurile unitare ofertate sunt:
– 26,05 milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional maritim și
– 24,35 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional pentru uscat.
Airbus Helicopters România se angajează la rândul său să livreze 8 elicoptere: 3 maritime și 5 pentru uscat. Prețurile unitare ofertate sunt:
– 32,99 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional maritim și
– 31,59 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional pentru uscat.
Polonezii se oferă să livreze 12 elicoptere multifuncționale: 4 maritime și 8 pentru uscat. Prețurile unitare ofertate sunt:
– 22,77 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional maritim și
– 22,72 de milioane de euro, fără TVA/elicopter multifuncțional pentru uscat.
În continuare, comisia de evaluare urmează să analizeze ofertele depuse.
IGSU a publicat anunțul pentru această licitație în 7 mai 2020, durata acordului – cadru fiind de patru ani.
Valoarea estimată a achiziției variază între 93,50 de milioane de euro și 272,86 de milioane de euro, pentru minimum patru elicoptere, respectiv maximum 12 elicoptere.
IGSU vrea să cumperere două tipuri de elicoptere: elicopter mediu/greu multifunctional maritim si elicopter mediu/greu multifunctional pentru uscat.
Finanțarea achiziției se face din fonduri bugetare, fonduri externe, Proiectul „Viziune 2020” – Program Operațional Infrastructura Mare, potrivit anunțului publicat în SEAP.
IGSU a mai lansat o procedură similară și în februarie 2019. Această licitație s-a anulat automat pe data de 15 aprilie 2019, din cauză că nu au fost ofertanți înscriși.