Lucrările de întreţinere a serverelor urmau să fie efectuate la sediile centrale ale Ministerului de Finanţe, ANAF, Direcţiei Generale de Tehnologia Informaţiei, la Direcţiile Generale ale Finanţelor Publice din 41 de judeţe şi din Bucureşti, potrivit anunţului de participare la licitaţie, publicat în SEAP.
Informaţia vine în contextul în care astăzi, între ora 17:00 şi 22:00, site-ul ANAF este indisponibil pentru înregistrare certificate, reînnoire certificate, depunerea formularelor 318 şi 319, asistenţa prin email, valorificări bunuri sechestrate, potrivit informaţiilor publicate pe pagina oficială a Fiscului. Sunt planificate lucrări de mentenanţă ale serviciilor informatice, spun oficialii ANAF.
Amintim că site-ul ANAF a mai fost indisponibil şi în perioada 9-12 noiembrie, din cauza unor lucrări pentru finalizarea procesului de upgrade al echipamentelor de tip server şi stocare ale ANAF.
Licitaţia de 12 milioane de euro pentru întreţinerea serverelor ANAF a fost blocată
Pe 12 noiembrie, SC Hewlett-Packard a contestat la CNSC documentaţia de atribuire întocmită de ANAF, în calitate de autoritate contractantă, în procedura de licitaţie deschisă, organizată pentru încheierea acordului-cadru care vizează servicii de întreţinere şi asistenţă tehnică hardware şi software pentru serverele ANAF la nivel naţional.
Mai exact, este vorba despre un acord-cadru care urma să fie încheiat cu un singur agent economic şi care urma să se întindă pe 36 de luni de la data atribuirii contractului, estimat să fie cuprins între 12,54 de milioane de euro – 13 milioane de euro şi finanţat din fonduri bugetare, potrivit anunţului de participare publicat în SEAP.
Din anunţul publicat în SEAP mai aflăm că urmau să fie atribuite contracte subsecvente anual şi că cel mai mare contract subsecvent valora 4,36 de milioane de euro, fără TVA.
Contractul de peste 12 milioane de euro urma să fie atribuit prin licitaţie deschisă ofertantului cu cel mai mic preţ. Ofertele urmau să fie deschise pe 17 decembrie.
Ce a contestat Hewlett-Packard
Firma Hewlett-Packard a contestat documentaţia de atribuire şi a solicitat Consiliului „anularea în parte a documentaţiei de atribuire şi obligarea autorităţii contractante la eliminarea cerinţelor nelegale, precum şi refacerea documentaţiei de atribuire, iar în subsidiar, în măsura în care nu mai pot fi dispuse măsuri de remediere, anularea procedurii, precum şi suspendarea procedurii de achiziţie până la soluţionarea prezentei contestaţii”, se arată în decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.
Pe 14 noiembrie, CNSC a decis suspendarea procedurii de atribuire a contractului de servicii de întreţinere şi asistenţă tehnică hardware şi software pentru serverele ANAF, până la soluţionarea fondului cauzei.