Cea mai mare achiziţie de tramvaie din ţară: CNSC a respins contestaţia Alstom la licitația Primăriei Bucureşti

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins pe 14 ianuarie contestația Alstom la licitația Primăriei Municipiului București pentru achiziția a 100 de tramvaie. Decizia CNSC poate fi atacată mai departe în instanță.
Anemona Andone - Dum, 20 ian. 2019, 20:11
Cea mai mare achiziţie de tramvaie din ţară: CNSC a respins contestaţia Alstom la licitația Primăriei Bucureşti

Contestația Alstom Transport SA a fost înregistrată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) în data de 21 decembrie 2018. Ulterior, CNSC a admis cererea Alstom de suspendare a licitației, până la soluționarea contestației, potrivit datelor publicate pe 3 ianuarie în sistemul electronic de achiziții publice.

Pe 14 ianuarie, CNSC a respins pe fond contestaţia Alstom. Compania a solicitat, printre altele, „modificarea termenului restrictiv de 45 de zile înainte de data limită de depunere a ofertelor până la care ofertanții au dreptul să solicite clarificări”.

De asemenea, a cerut „prelungirea termenului restrictiv de livrare din primul an contractual, stabilit în prezent ca fiind de 9 luni de la semnarea contractului, respectiv termenul de omologare, stabilit în prezent ca fiind de 3 luni”.

Alstom a mai solicitat „modificarea valorii temperaturii minime de la -33 grade Celsius la -25 grade Celsius (referitor la cerința privind domeniul temperaturilor de utilizare), acceptarea și a motoarelor electrice cu magneți permanenți (referitor la cerința privind motorul electric de tracțiune), acceptarea și a valorii de 500 mm pentru lățimea minimă a culoarului de trecere, precum și acceptarea și a altor tipuri de boghiuri, nu numai boghiurile liber pivotante”.

Producătorul de material rulant din Franţa a mai cerut creşterea pragului minim de 28 milioane de lei, stabilit pentru valoarea cumulată a contractelor încheiate pentru livrarea de tramvaie.

Cu privire la această cerinţă, productorul român de tramvaie Astra Vagoane Călători a depus cerere de intervenţie şi a solicitat CNSC să respingă contestaţia Alstom.

Primăria Muncipiului Bucureşti a publicat pe 11 decembrie anunţul pentru achiziţia a 100 de tramvaie, valoarea estimată a contractului fiind de 845,68 milioane de lei, fără TVA.

Una dintre condiţiile pentru participare la licitaţie este ca „media cifrei de afaceri anuale a ofertantului pe ultimii 3 ani (2015, 2016, 2017) să fie de minim 280.000.000 lei.”

De asemenea, pentru a participa la licitaţie, companiile trebuie să depună de asemenea documente din care să reiasă că au livrat/furnizat produse similare cu cele care fac obiectul achiziţiei, la nivelul unuia sau mai multor contracte în valoare cumulată de minim 28.000.000 lei, cu indicarea datelor şi a beneficiarilor publici sau privaţi.

Oferta trebuie să conţină cinci variante de design şi toate tramvaiele vor fi fabricate de acelaşi producător sub aceeaşi marcă. De asemenea, ofertantul trebuie să prezinte şase planuri de vopsire monocoloră pentru tramvaie şi anume alb, orange, roşu, galben, verde şi albastru, însoţite de câte şapte nuanţe.

Potrivit caietului de sarcini, bicicliştii vor avea posibilitatea să urce bicicletele în noile tramvaie, care vor avea două locuri pentru depozitarea acestora. Transportul biciletelor se va realiza printr-un sistem de prindere rabatabil la capătul vehiculului, la ultima uşă dublă.

Tramvaiele trebuie să aibă 36 de metri, podeaua coborâtă integral şi cinci uşi duble. Contractul include, de asemenea, piesele de schimb, consumabilele, serviciile de punere în funcţiune, servicii de întreţinere, service şi remedierea defecţiunilor pe perioada garanţiei. Totodată, câştigătorul va asigura şi şcolarizarea personalului care va opera tramvaiele.

Pentru reglarea temperaturii la interior, vehiculele vor utiliza iarna un sistem de încălzire care va realiza o temperatură de minim 10 grade în maxim jumătate de ora când afară vor fi -20 de grade Celsius. Pe timp de vară, sistemul de ventilaţie forţată va înlocui volum de aer de la interior în maxim 15 minute şi va intra automat în funcţiune cu un termostat reglabil, fixat la 24 de grade Celsius. De asemenea, tramvaiele vor avea senzori de temperatură.

Termenul limită de depunere a ofertelor era data de 14 februarie 2019, aceastea urmând să fie evaluate pe 14 iulie 2019. Potrivit anunţului publicat în sistemul electronic de achiziţii, criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate-preţ.

Te-ar mai putea interesa și
AFM organizează o sesiune de înscriere a dealerilor în Programul Rabla pentru Tractoare în perioada 22 – 28 noiembrie
AFM organizează o sesiune de înscriere a dealerilor în Programul Rabla pentru Tractoare în perioada 22 – 28 noiembrie
Administraţia Fondului pentru Mediu organizează sesiune de înscriere în vederea validării dealerilor, în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini......
CPE anunță că devine o compania cu capital 100% românesc, după preluarea participației deținută de Custom Group
CPE anunță că devine o compania cu capital 100% românesc, după preluarea participației deținută de Custom Group
Furnizorul de soluții de tehnologie pentru retail, aviație și logistică CPE România anunță că preia totalitatea acțiunilor ...
Marea Neagră a fost scoasă la licitație. Pescarii au închiriat deja trei loturi. Cât costă metrul pătrat
Marea Neagră a fost scoasă la licitație. Pescarii au închiriat deja trei loturi. Cât costă metrul pătrat
Marea Neagră a fost scoasă la licitație. În premieră pentru România, luciul de apă poate fi închiriat de pescari, ...
Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță o investiție de peste 2 milioane de euro în Bastionul Soldisch şi Centrul ASTRA pentru Educaţie, din orașul Sibiu
Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță o investiție de peste 2 milioane de euro în Bastionul Soldisch şi Centrul ASTRA ...
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că urmează o investiţie de ...