Cea mai mare licitaţie pentru autobuze electrice din România care a fost anulată este cea organizată de Primăria Municipiului Bucureşti. Amintim că procedura lansată în martie anul trecut a fost anulată în decembrie 2019. PMB a avut de ales între autobuze electrice chinezeşti şi turceşti, însă la final a decis că ambele oferte erau neconforme. Rămâne de văzut când va fi reluată procedura în platforma de achiziţii publice SICAP. Valoarea estimată a contractului pentru cele de 100 de autobuze destinate Capitalei era de aproape 220 de milioane de lei.
Din listă nu putea lipsi Craiova, cel mai ghinionist oraş din România când vine vorba de dotarea cu mijloace de transport în comun nepoluanate. Primăria oraşului din Bănie a anulat la finele anului trecut licitaţia pentru 46 de autobuze electrice, cu o valoare estimată de 135 milioane de lei. Asta după ce şi autorităţile centrale au eşuat de două ori să cumpere tramvaie pentru Craiova. Ce-i drept, în prezent, atât licitaţia pentru tramvaie, cât şi cea pentru autobuze electrice la Craiova au fost reluate în SICAP. Să vedem dacă de data aceasta oltenii se vor alege cu mijloacele de transport în comun ecologice.
Constanţa, Focşani, Brăila, Lugoj şi Slobozia sunt alte oraşe pentru care Ministerul Lucrărilor Publice a vrut să cumpere autobuze electrice, însă fără succes. În vara anului trecut, autoritatea centrală a anulat licitaţia pentru cele cinci oraşe. Rămâne de văzut dacă va mai fi reluată şi când. Deocamdată, a fost reluată joi, 13 februarie 2020, licitaţia doar pentru cele 9 autobuze electrice destinate oraşului Lugoj.
Licitaţia a fost anulată şi în cazul oraşelor Drobeta Turnu Severin şi Alexandria, pentru care autoritatea centrală voia să cumpere 13 autobuze electrice.
Şi primăriile din Baia Mare, Bistriţa şi Suceava au eşuat în organizarea de licitaţii pentru autobuze electrice. De remarcat este perseverenţa autorităţilor locale din Bistriţa, care după două eşecuri au reluat iar licitaţia pentru autobuze electrice. Poate a treia oară va fi cu noroc.