Licitaţii în valoare de aproximativ 4,4 miliarde de euro, la Transporturi. Ţintă de un miliard de euro, absorbţie fonduri europene
‘În anul 2017, după ce anul trecut a fost înregistrată o absorbţie zero, nu a fost rambursat niciun euro – aceasta a fost situaţia în care am preluat la începutul anului 2017 Ministerul Transporturilor – şi totuşi, în acest context, ministerul are în vedere pentru anul 2017 o absorbţie de fonduri europene, o ţintă extrem de mobilizatoare aş numi-o eu, un miliard de euro, mai exact 4,4 miliarde de lei. Guvernul României, prin programul de guvernare, pune un accent deosebit pe aceste fonduri europene, structurale şi de coeziune în cazul proiectelor de infrastructură de transport. Suntem obligaţi să recuperăm timpii pierduţi în absorbţia de fonduri europene din anul 2016, iar pentru proiectele noi estimăm o valoare a absorbţiei de 1,4 miliarde de euro’, a spus aceasta.
Potrivit Magdalenei Grigore, Guvernul îşi propune o rată de absorbţie de 72,5% până la 31 decembrie 2020 şi 100% până în 2023. De asemenea, valoarea licitaţiilor ce vor fi lansate în acest an se va situa la aproximativ 4,4 miliarde euro.
‘Infrastructura şi-a demonstrat importanţa pentru dezvoltarea economică a unei regiuni sau a ţării întregi. Nu poţi avea comerţ, nu poţi avea relaţii economic benefice, nu poţi avea industrie, dacă nu ai infrastructură de transport care să se ridice la pretenţiile secolului în care trăim. Pentru actualul Executiv, examenul final asumat prin programul de guvernare este chiar dezvoltarea infrastructurii de transport şi aducerea acesteia la un nivel cel puţin decent în comparaţie cu statele Uniunii Europene. Cheia dezvoltării proiectelor de infrastructură în programul de guvernare al actualului Executiv înseamnă valoarea proiectelor noi ce vor fi incluse în exerciţiul 2014 – 2020, licitaţii ce vor fi lansate în acest an în valoare de aproximativ 4,4 miliarde euro’, a subliniat secretarul de stat.
Oficialul MT a adăugat că principalul obiectiv al ministerului pe termen scurt, mediu şi lung în privinţa absorbţiei fondurilor europene este acela de respectare a principiului şi regulii de M plus 3 şi evitarea dezangajării automate începând cu anul 2018.
‘Având în vedere situaţia dezastruoasă venită din anul 2016 în ceea ce priveşte rata absorbţiei şi numărul de proiecte depuse, Guvernul îşi propune o rată de absorbţie de 72,5% până la 31 decembrie 2020 şi de 100% până în 2023’, a adăugat Magdalena Grigore.
Actorii principali din infrastructura rutieră, feroviară şi de metrou s-au reunit, miercuri, la conferinţa ‘Transporturi şi Infrastructură 2017’, pentru a răspunde întrebărilor referitoare la situaţia din sector românesc de resort.