Licitaţiile Artmark de ieri au avut încasări totale de 800.000 de euro
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de casa de licitaţii Artmark, piaţa românească de artă deschide anul cu dreptul. Arta contemporană are un contur tot mai bine definit pe piaţa de profil din România, înregistrând o creştere de 20% faţă de recordul precedent, Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană organizată în noiembrie 2012, respectiv o creştere de 27% faţă de media licitaţiilor de profil organizate de Artmark anul trecut.
Miercuri seară, unul dintre cele mai disputate tablouri a fost „Ţigăncuşa” lui Octav Băncilă, adjudecat pentru 23.000 de euro, o sumă de zece ori mai mare decât cea estimată de specialişti, după nu mai puţin de 43 de oferte înregistrate.
Dacă în cadrul Licitaţiei de Artă Românească Importantă recordurile vin din partea pictorilor Ştefan Popescu (tabloul „Marrakech”, adjudecat cu suma de 19.000 de euro)şi Mina Byck Wepper („Familie de tătari”, adjudecat cu 9.500 de euro), cea de-a doua parte a serii, rezervată artei postmoderne şi contemporane, aduce în topul celor mai valoroşi artişti trei recorduri de autor: pictorul Ion Musceleanu („Odihna”, 7.000 de euro), sculptorul Ion Lucian Murnu („Orfeu”, 3.250 de euro) şi artistul contemporan Erno Bartha („Tennis Bed”, 5.000 de euro).
Primul eşalon al artei româneşti reprezintă şi la începutul lui 2013 marea căutare a iubitorilor de artă. Lucrarea „Femei în parc” a pictorului Ioan Andreescu a atins cea mai mare valoare în cadrul Licitaţiei de Artă Românească Importantă, fiind adjudecată cu suma de 130.000 de euro, în timp ce micuţul portret „Veneţiana”, al lui Nicolae Tonitza, a atins valoarea de 75.000 de euro. Cel de-al treilea loc în clasamentul lunii ianuarie este ocupat de pictorul Ion Ţuculescu, a cărui operă abstract-folclorică „Adevăr şi poezie la Mangalia” a fost adjudecată cu suma de 70.000 de euro.
Pentru luna februarie, Artmark pregăteşte iubitorilor de artă o nouă serie de evenimente: Licitaţia de Mărţisor I – Pictură şi sculptură (19 februarie, Athénée Palace Hilton din Bucureşti), Licitaţia de Mărţişor II – Mărţişoare de Epocă, Bijuterie şi Artă Decorativă (20 februarie, Artmark, Palatul Cesianu-Racoviţă), respectiv Licitaţia de Avangardă şi Expresionism (21 februarie, Athénée Palace Hilton).