Licitaţiile cu obiecte de artă au atins un nou record în 2013. China este în frunte
Această relansare a vânzărilor de obiecte de artă (pictură, sculptură, desene, fotografi, stampe) vine după o scădere de peste 9% în 2012 până la 10,64 miliarde de dolari, din cauza unei contracţii puternice a pieţei chineze.
Anul trecut, cu vânzări de 4,078 miliarde de dolari (în creştere cu 21% în ritm anual) China se află pentru al patrulea an consecutiv pe prima poziţie însă distanţa faţă de SUA s-a redus în condiţiile în care aceasta din urmă a înregistrat anul trecut vânzări de obiecte e artă în valoare de 4,016 miliarde de dolari, în creştere cu 20% comparativ cu 2012. Împreună China şi SUA sunt responsabile pentru peste două treimi din piaţa mondială de artă (cotă de piaţă de 33,84% pentru China şi 33,33% pentru SUA).
Pe locul al treilea se situează Marea Britanie cu vânzări de 2,11 miliarde de dolari şi o cotă de piaţă de 17,57%. Franţa şi-a păstrat poziţia a patra cu vânzări de 549 milioane de dolari şi cotă de piaţă de 4,56%. Urmează Germania (207 milioane de dolari) şi Elveţia (159 milioane de dolari).
‘Acest an fast a fost susţinut de o cerere globală în special din partea cumpărătorilor din Asia, Orientul Mijlociu şi Rusia care au jucat un rol crucial în evoluţia bună a pieţei şi înregistrează un apetit feroce pentru artiştii de marcă ai secolului XX care doboară record după record’, a precizat directorul Artprice, Thierry Ehrmann.
Un record absolut pe piaţa licitaţiilor cu obiecte de artă a fost înregistrat pe data de 12 noiembrie cu ocazia vânzării la New York de către casa Christie’s a tripticul pictorului britanic Francis Bacon, care îl înfăţişează pe Lucian Freud, şi care a fost adjudecat pentru 142,4 milioane de dolari. Lucrarea a devenit astfel cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată la licitaţie.
De asemenea, New York-ul s-a impus drept epicentrul pieţei obiectelor de artă, după ce în 2013 a organizat 39 din cele mai bune 50 de licitaţii, subliniază Artprice.
Vânzările de ‘fine art’ (picturi, instalaţii, sculpturi, desene, stampe, fotografii) au depăşit pentru prima oară pragul de 10 miliarde de dolari în 2011, informează societatea franceză menţionată, care adună datele de pe piaţa de artă din 1987.