Liderii social-democraţi, printre care vicecancelarul german Sigmar Gabriel şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, au discutat despre provocările cu care se confruntă Uniunea, de la criza migranţilor până la realizarea unei creşteri economice sustenabile.
‘Social-democraţii trebuie să răspundă urgenţelor (…) şi să pregătească viitorul Europei’, a declarat Hollande după reuniunea informală de la Paris.
‘Cu siguranţă, vor fi iniţiative de luat după referendumul britanic, oricare va fi decizia, chiar dacă noi dorim ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană’, a subliniat preşedintele francez.
În opinia sa, zona euro trebuie să se îndrepte spre o mai mare armonizare, să crească investiţiile în energia regenerabilă şi tehnologia digitală şi să ofere securitate cetăţenilor săi, precum şi speranţă tinerilor.
‘Mi se pare că în Europa climatul politic se schimbă, iar noi trebuie să lucrăm în continuare în acest sens. Prea mult timp Europa a fost percepută doar ca un loc al austerităţii, un loc lipsit de speranţă, lipsit de creştere’, a declarat şi premierul italian Matteo Renzi, anunţând că liderii social-democraţi vor avea următoarea întâlnire la Roma, în săptămâna de după referendumul britanic din 23 iunie.
Hollande a mai cerut Uniunii Europene să ‘îşi asume responsabilitatea’ în crizele din lume, fără a aştepta alegerea viitorului preşedinte al SUA.
Invitat la reuniune cu ‘titlu de observator’, premierul grec Alexis Tsipras, provenit din stânga radicală, a estimat că ‘forţele progresiste trebuie să promoveze necesitatea de revenire la valorile fundamentale ale Europei, care sunt solidaritatea, democraţia, coeziunea socială, dar şi pentru a ridica un zid contra politicilor economice care pregătesc terenul pentru extrema dreaptă’.
Printre liderii invitaţi la Palatul Elysée s-au mai aflat cancelarul german Werner Feymann, premierul portughez Antonio Costa, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, comisarul european pentru afaceri economice Pierre Moscovici.
‘Toţi au vorbit de investiţii, în capitalul uman – formare, educaţie, tineret -, în modernizarea economiei sau securitate’, cu perspectiva imediată a unor ‘flexibilităţi bugetare inteligente’ şi, în viitor, a ‘unui buget al zonei euro’, a indicat pentru AFP o sursă din cadrul diplomaţiei franceze.