Liderii ciprioţi grec şi turc speră la o reunificare a insulei în 2016
Speranţele de a ajunge la un acord au crescut după ce preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades (un cipriot grec), şi liderul cipriot turc Mustafa Akinci au reluat în luna mai negocierile de pace sub egida ONU.
„Liderii îşi exprimă speranţa lor sinceră că anul 2016 va aduce Ciprului pace, securitate şi prosperitate”, conform unui comunicat transmis la sfârşitul ultimei lor
întâlniri din 2015.
După evaluarea drumului parcurs după relansarea discuţiilor, ambii şi-au exprimat ‘satisfacţia’.
Ei recunosc că sarcina rămâne dificilă, declarându-se în acelaşi timp ‘hotărâţi’ să continuă negocierile, conform aceluiaşi comunicat.
Liderii ciprioţi trebuie să ia măsuri dificile privind mai multe subiecte delicate, care au dus la eşecul precedentelor negocieri de pace, cum ar fi aranjamentele teritoriale, împărţirea puterii şi drepturile de proprietate.
Următoarele întâlniri între cei doi lideri sunt prevăzute a avea loc la 7, 14 şi 29 ianuarie, cu obiectivul de a ajunge la un acord „cât mai repede posibil”.
Insula este divizată după invadarea părţii sale de nord în 1974 de către Turcia, ca reacţie la o lovitură de stat naţionalistă care viza alipirea insulei la Grecia şi care a stârnit îngrijorarea minorităţii turcofone din insulă.
Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) este recunoscută numai de Ankara.