De altfel, fostul premier luxemburghez este cunoscut pentru achiziţiile sale de vin în cei opt ani cât a condus Eurogrupul, adaugă publicaţia britanică. ‘După alegerile europarlamentare, mai mulţi lideri au sesizat problema consumului său de alcool’, afirmă un diplomat european a cărui identitate The Guardian nu o precizează.
Ziarul britanic scrie de asemenea despre relatări că Juncker ar fi fumat ţigară de la ţigară la reuniunea de joi a liderilor europeni care fac parte din Partidul Popular European (PPE), iar alţi diplomaţi europeni ar fi sugerat că echipa de campanie a lui Juncker a căutat să schimbe regulile din sediul Comisiei Europene, astfel încât el să poată fuma prin birouri.
The Guardian publică acest articol tocmai când şeful guvernului de la Londra, David Cameron, rămas singur în lupta împotriva numirii lui Juncker, a lansat un ultim avertisment, afirmând că, dacă acesta ajunge preşedinte al Comisiei, vor exista ‘consecinţe’, una dintre ele fiind creşterea sprijinului cetăţenilor britanici faţă de ideea părăsirii Uniunii Europene.
Juncker ‘este persoana nepotrivită, abordarea nepotrivită, principiul nepotrivit’, a spus Cameron într-un interviu acordat postului BBC. ‘Mesajul meu pentru colegii mei şefi de stat şi de guvern este că această abordare pe care o au în vedere este o abordare greşită pentru Europa’, a punctat el.
Dar principalii susţinători ai lui Juncker, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, rămân de neclintit şi lasă clar să se înţeleagă faptul că nominalizarea fostului premier luxemburghez se va realiza, indiferent de insistenţele lui Cameron.
Totuşi, cancelarul Merkel doreşte să-i ofere lui Cameron un premiu de consolare şi vorbeşte despre dorinţa ei de a ajunge la un compromis cu Marea Britanie privind agenda reformei europene pentru următorii cinci ani. Ea încearcă astfel să vină în întâmpinarea aspiraţiilor britanice pentru o Uniune reformată şi cu atribuţii diminuate, ideea care stă la baza opoziţiei lui Cameron faţă de Juncker, pe care-l consideră prea federalist.
Însă conaţionalul Angelei Merkel, social-democratul Martin Schulz, preşedinte în exerciţiu al Parlamentului European, a fost mai tranşant, afirmând că premierul britanic ‘nu are o atitudine politică normală’ şi ‘dacă vrea să se izoleze nu are decât s-o facă’.