De asemenea, purtătorul de cuvânt a precizat că Moscova nu doreşte să negocieze cu Uniunea Europeană ca entitate, ci individual cu statele care importă gaze ruseşti. Această precizare survine după ce Comisia Europeană a cerut tuturor părţilor implicate în aprovizionarea cu gaze a ţărilor Uniunii Europene să-şi respecte angajamentele contractuale şi a dezaprobat politizarea problemei energiei.
Oficialul rus a profitat de ocazie pentru a răspunde Statelor Unite, care au acuzat Rusia că foloseşte gazele naturale ca ‘instrument de coerciţie’ împotriva Ucrainei. Peskov consideră că preţul pe care Moscova îl cere Kievului pentru gaze nu priveşte Washingtonul, care nu are niciun rol pe piaţa europeană a gazelor.
După eliminarea tuturor discounturilor, Rusia a majorat semnificativ preţul gazelor naturale pentru Ucraina, de la aproape 300 de dolari mia de metri cubi la aproape 500 de dolari. Dar guvernul de la Kiev nu acceptă acest tarif şi nici nu a achitat Rusiei datoriile acumulate în contul gazelor livrate, care potrivit Gazprom se ridică la 2,2 miliarde de dolari.
În consecinţă, preşedintele Putin a adresat joi o scrisoare şefilor de stat din 18 state europene ce importă gaze din Rusia, între care şi România, în care le cere să organizeze convorbiri la nivel înalt în vederea stabilizării economiei Ucrainei şi pentru asigurarea fluxului normal de gaze naturale ruseşti către aceste state.
În 2006 şi în 2009, ca urmare a unor divergenţe asemănătoare dintre Kiev şi Moscova, transportul gazelor naturale prin gazoductele ce traversează teritoriul ucrainean a fost temporar sistat, ţările europene dependente de gazele ruseşti fiind astfel serios afectate.