Solicitarea Kievului de a adera la UE a fost „simbolică, politică şi legitimă”, a declarat Michel în cadrul unei reuniuni speciale a Parlamentului European.
Preşedintele Consiliului European a spus că înţelege apelul emoţional al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca ţara sa să fie primită rapid în UE, dar că deciziile trebuie luate pe baza unor „alegeri corespunzătoare”.
„Este dificil, ştim că există diferite viziuni în UE” în privinţa extinderii, a afirmat Michel, potrivit Reuters.
În cadrul aceleiaşi sesiuni speciale a PE, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atras atenţia că urmează un „drum lung” până când Ucraina va putea să adere la UE.
Războiul din Ucraina trebuie să înceteze şi trebuie discutaţi paşii suplimentari, a spus ea.
Cu toate acestea, Ucraina „aparţine familiei noastre europene”, a adăugat preşedinta Comisiei Europene.
Ursula von der Leyen a mai afimat că decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina a avut ca efect unirea ţărilor împotriva Rusiei.
„Dacă Putin a vrut să dividă Uniunea Europeană, să slăbească NATO şi să spargă comunitatea internaţională, a obţinut exact opusul”, a subliniat ea.
Cei doi oficiali europeni au dat același răspuns și ieri la solicitarea făcută de președintele Zelenski ca țara sa să fie acceptată imediat în Uniunea Europeană.
„Avem multe subiecte asupra cărora lucrăm în strânsă colaborare. Sunt de-ai noştri şi vrem ca ei să fie în interiorul UE”, a declarat duminică şefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru Euronews.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus că Ursula von der Leyen a exprimat un punct de vedere în calitate de preşedintă a executivului european, subliniind în acelaşi timp că trebuie respectată procedura pentru a se ajunge acolo. „Nu decide ea singură”, a precizat purtătorul de cuvânt.
„Ea a făcut clar referire la faptul că Ucraina are o perspectivă europeană”, considerând că acest stat „este unul de-al nostru în sensul că este o ţară europeană”, a nuanţat el.
„Aderarea este o cerere exprimată de mult timp de Ucraina. Însă există diferite opinii şi sensibilităţi în cadrul UE despre extindere. Ucraina va transmite o cerere oficială, Comisia Europeană va trebui să dea un aviz oficial, iar apoi se va pronunţa Consiliul”, a explicat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Sursa foto: Flickr