„Mario Monti a făcut o muncă foarte bună în calitate de premier”, a declarat preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, în timpul unui interviu acordat pentru câţiva jurnalişti chiar înainte de ceremonia de acordare a premiului.
„El a refăcut încrederea faţă de Italia (…) şi, de asemenea, a fost de ajutor pentru menţinerea stabilităţii în zona euro”, a adăugat el.
Italia se pregăteşte de alegeri anticipate, după ce fostul şef al Guvernului, Silvio Berlusconi, a anunţat că se va prezenta la alegerile legislative prevăzute la începutul anului 2013, în timp ce Mario Monti şi-a anunţat demisia iminentă, din cauza faptului că Parlamentul a adoptat Legea finanţelor.
Oricum, eventuale alegeri legislative vor avea loc la o dată apropiată de cea a scrutinului prevăzut în martie 2013, a precizat Van Rompuy.
Şi preşedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, a spus că regretă plecarea lui Monti. „Îmi pare foarte rău că Monti nu poate să meargă până la capăt”, a declarat el, precizând că este „destul de preocupat” cu privire la stabilitatea politică a Italiei.
„Este uşor de înţeles că nu sunt entuziasmat să-l susţin pe Berlusconi”, a spus el în timpul unui interviu, în limba franceză, pentru AFP.
În 2003, Berlusconi, pe atunci premier, a spus despre Schulz că va fi „perfect” în funcţia de „kapo”, nume dat prizonierilor însărcinaţi să încadreze alţi prizonieri în taberele de concentrare naziste.
Decernat Uniunii Europene pentru rolul pe care l-a jucat în transformarea „unui continent în război într-un continent al păcii”, Premiul Nobel pentru Pace a fost înmânat lui Van Rompuy, Schulz şi José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, în cadrul unei ceremonii organizate la primăria oraşului Oslo, care a început la ora 12.00 GMT (14.00, ora României).