Liderii fondurilor mutuale au grijă fiecare de mai mult de 3 miliarde de lei
Cele două firme de administrare a investiţiilor (SAI) au ajuns la active nete gestionate în propriile fonduri mutuale de 3,07 , respectiv 3,02 miliarde de lei, la 30 aprilie, potrivit raportului Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
Erste Asset Management şi Raiffeisen Asset Management (RAM) sunt liderele autoritare ale pieţei, cu cote de peste 34% fiecare pe segmentul fondurilor mutuale şi de peste 19% pe piaţa investiţiilor administrate, care include şi societăţile de investiţii financiare (SIF) şi fondurile ING expuse pe România şi administrate de aici.
RAM îşi depăşeşte competitoarea, dacă mai adaugă şi cele 125 de milioane de lei din fondurile „închise“, adică nemutuale, care nu fac emisiune şi răscumpărare continue de titluri. Raiffeisen administrează şi portofolii individuale de investiţii de peste 42 de milioane.
Cei mai mulţi bani sunt atraşi, în continuare către fondurile monetare, care fac plasamente mai ales în depozite bancare, având însă, avantajul că vin cu sume mari de bani şi pot negocia dobânzile, obţinând bonusuri chiar din partea băncilor din ale căror grupuri fac parte.
Fondurile monetare au atras subscrieri nete (diferenţa dintre banii atraşi şi cei plătiţi investitorilor pe titlurile răscumpărate) de peste 111 milioane de lei, adică mai mult de jumătate din plasamentele nete în toate cele 62 de fonduri locale.
Subscrierile nete au fost cu aproape 10% mai mari decât în martie şi, pe primele patru luni ale anului, se ridică la peste jumătate de miliar de lei (536 de milioane).
Fondurile de obligaţiuni, care fac plasamente în titluri de stat şi în obligaţiuni corporatiste, profitând de randamente mai mari decât cele ale depozitelor bancare, au atras net 57 de milioane de lei în aprilie.
Cele mai mari fonduri sunt fondurile BCR Monetar şi Raiffisen Ron Plus, cu active nete de circa 1,65 miliarde de lei fiecare, în prezent. Urmează fondul BCR Obligaţiuni, cu active de peste 1,4 miliarde de lei, celelalte 59 de fonduri reuşind să mai adauge doar diferenţa până la ceva mai mult de 8,8 miliarde de lei, adică circa 2 miliarde de euro.