Într-un comunicat publicat după încheierii reuniunii de la Washington a miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20 s-a repetat angajamentul acestor state de a se abţine de la ‘devalorizarea competitivă’ a monedelor, dar nu au fost prezentate noi măsuri de impulsionare a creşterii economice.
Deşi recenta redresare a pieţelor financiare are efecte pozitive, ‘creşterea rămâne modestă şi inegală, iar riscurile negative şi incertitudinile la adresa perspectivelor de creştere ale economiei mondiale persistă, pe fondul continuării volatilităţii financiare, a dificultăţilor cu care se confruntă exportatorii de materii prime şi a inflaţiei scăzute’, se arată în comunicatul G20.
De asemenea, printre factorii care ar putea afecta evoluţia PIB-ului global se află, în opinia G20, posibila ieşire a Marii Britanii din UE (Brexit), conflictele geopolitice, terorismul şi fluxurile de refugiaţi.
În declaraţie se reafirmă angajamentul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente de a utiliza ‘politici fiscale flexibile’ pentru a stimula avansul economiei şi a crea locuri de muncă.
În urma dezvăluirilor apărute în aşa-numitele ‘Panama Papers’, oficialii G20 şi-au exprimat angajamentul de a implementa măsuri de combatere a evaziunii fiscale şi de îmbunătăţire a cooperării în domeniul schimbului de informaţii.
Ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, şi omologii săi din Germania, Franţa, Italia şi Spania au acceptat vineri să schimbe informaţii privind acţionarii companiilor offshore. În plus, au cerut şi altor lideri din G20 să schimbe informaţii pentru a îngreuna înfiinţarea companiilor offshore prin care se evită plata impozitelor şi se fac tranzacţii ilegale.
Liderii financiari ai G20 au avertizat că vor lua în considerare măsuri defensive împotriva jurisdicţiilor care nu cooperează dacă nu se vor înregistra progrese în combaterea evaziunii fiscale şi a schimbului de informaţii.
‘Panama Papers’ reprezintă cea mai mare scurgere de informaţii financiare, care dezvăluie cum politicieni de top, staruri sportive şi criminali şi-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore. Aşa-numitele ‘Panama Papers’ prezintă activităţile unui număr de 214.000 de entităţi offshore, conform presei din 78 de ţări implicată în evaluarea datelor. Scurgerile de informaţii vin de la Mossack Fonseca, una din cele mai mari şi mai discrete firme de avocatură offshore din lume.
Documentele din Panama Papers acoperă perioada anilor ’70 până în primăvara acestui an.