Liderii G20 s-au angajat să adopte reforme pentru stimularea creşterii economiei mondiale cu încă 2,1%

Economica.net
16 11. 2014
g20_summit_brisbane_2_91148100

Liderii G20, organism care grupează atât cele mai dezvoltate state ale lumii, cât şi cele mai mari economii emergente, au participat în perioada 15-16 noiembrie la summitul care a avut loc în Brisbane, Australia.

‘Ţinta de două puncte procentuale pe care am anunţat-o la precedentul summit de la Sydney a fost îndeplinită. Vom merge şi mai departe’, a declarat, duminică, Hockey postului american de televiziune ABC.
Oficialul australian a precizat că liderii G20 s-au angajat să ia măsuri de stimulare a economiei şi după 2018.

SUA vor ca Europa, şi în special Germania, să acţioneze mai decisiv pentru a sprijini cererea, pentru a evita ceea ce secretarul Trezoreriei SUA, Jack Lew, a descris ca fiind riscul ‘unui deceniu pierdut pentru Europa’.

Oficialii americani şi-au exprimat scepticismul faţă de planul Germaniei de a majora investiţiile publice cu zece miliarde de euro în următorii trei ani (0,1% din PIB), apreciind că Berlinul ar trebui să adopte măsuri de politică fiscală pentru a stimularea creşterii.

Deşi tensiunile dintre SUA şi Europa nu au ieşit la iveală în timpul summitului de la Brisbane, Washingtonul se teme în continuare că încetinirea din zona euro afectează ritmul de creştere al economiei mondiale.

Principala concluzie a liderilor G20 în urma summitului a fost că economia mondială este fragilă şi sunt necesare reforme structurale într-o perioadă în care este limitat spaţiul de manevră pentru măsuri de politică monetară şi fiscală.

Liderii G20 s-au angajat să adopte reforme pentru îmbunătăţirea situaţiei pe piaţa muncii, inclusiv măsuri pentru a stimula munca în cazul femeilor, şi renunţarea la barierele cu care se confruntă concurenţa pe diverse pieţe.

De asemenea, este respins protecţionismul, iar statele membre au promis că vor evita manipularea monedelor lor naţionale în scopul obţinerii de avantaje concurenţiale.