Liderii tehnologiei 5G: cine conduce cursa pentru brevetele esenţiale?

Lidia Neagu - mar, 02 mart. 2021, 22:39
Liderii tehnologiei 5G: cine conduce cursa pentru brevetele esenţiale?

Considerată o tehnologie care va schimba regulile jocului, 5G-ul are potențialul de a accelera transformarea multor industrii, de la automobile până la medicină și este unul dintre pilonii celei de-a patra revoluții industriale. Se ridică, aşadar, întrebarea: cine conduce cursa globală pentru 5G? O modalitate de a răspunde la această întrebare este analizarea numărului de brevete 5G deținute de diferite companii. 

Cu peste 15% din cererile de brevete globale acordate, producătorul chinez Huawei ocupă primul loc în lume, conform unui studiu al companiei IPlytics.

Deoarece procesul de brevetare poate dura câțiva ani, aceste procente s-ar putea schimba pe măsură ce se acordă mai multe brevete.

Producătorii din Coreea de Sud, o țară în care reţeaua 5G a fost implementată mai rapid decât aproape oriunde altundeva, se află în partea de sus a listei (Samsung – locul 2 şi LG – locul 5), la fel ca un alt furnizor chinez, ZTE (locul 6). Companiile din epoca telefoanelor Ericsson (locul 8) și Nokia (locul 3) fac, de asemenea, progrese în tehnologia 5G. Americanii de la Qualcomm se află pe locul 4.

Următoarea revoluție industrială va avea o convergență tehnologică în creștere pe măsură ce tehnologiile de conectivitate sunt integrate treptat în produsele mecanice. De exemplu, deși importanța modulelor de conectivitate în mașini poate fi în prezent mică, experții consideră că vehiculele conectate ale viitorului vor schimba atenția consumatorilor de la automobilul însuși la problema mai largă a transportului.

Potrivit autorilor studiului, vom vedea, de asemenea, importanța tot mai mare a tehnologiei 5G în alte industrii în care fabricile inteligente, casele inteligente, contoarele inteligente și chiar dispozitivele medicale inteligente se vor baza pe conectivitatea 5G.

În curând, majoritatea industriilor în care conectivitatea va depinde în mare măsură de standardizare şi, adesea, de patente standardizate, care sunt dezvoltate în organizații de dezvoltarea a standardelor, deschise, bazate pe consens. Înțelegerea peisajului brevetelor 5G este, prin urmare, crucială pentru oricare dintre profesioniștii din domeniul PI din verticală, deoarece brevetele esențiale incluse în standardul tehnologic acceptat (SEP – Standard-Essential Patent) 5G sunt încălcate atunci când implementează tehnologia standardizată 5G.

Proprietarii de SEP vor solicita redevențe pentru patentele lor și recentele litigii privind brevetele din industria auto arată atât cât de profitabilă este piața de licențiere SEP cât și modul în care războaiele din industria smartphone-urilor  s-au mutat în industria auto, cu potențialul de a se extinde în alte industrii (de exemplu electrocasnice, producție și energie).

Analiza s-a bazat pe datele furnizate până la 1 februarie 2021 de către Institutul European de Standarde în Telecomunicații (ETSI).

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...