Liderii UE nu au ajuns la un acord privind posibilitatea unor deficite mai mari pe fondul crizei migranţilor

Economica.net
24 09. 2015
ue_82835600_21064500_68722300

De la începutul anului, în jur de 500.000 de migranţi au ajuns în UE, plecând din ţările lor din cauza războiului şi a sărăciei, scrie Agerpres.

La 11 septembrie, miniştrii de finanţe ai UE au cerut Comisiei Europene, executivul UE, să ia în considerare impactul acestei situaţii de urgenţă când va analiza bugetele naţionale în săptămânile următoare.

Chestiunea a fost discutată de liderii UE într-o reuniune privind criza migraţiei. ‘Ceea ce a fost discutat şi menţionat de mai mulţi vorbitori este faptul că acest cost suportat de ţări din cauza situaţiei refugiaţilor ar trebui luat în calcul în Pactul de stabilitate’, a declarat după reuniune cancelarul austriac Werner Faymann, precizând că susţine o astfel de măsură.

‘Ţările ar trebui să aibă posibilitatea să beneficieze de anumite excepţii şi să li se recunoască anumite calcule, dar nu a existat un acord astăzi’, a spus Faymann.

Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, care răspunde de supervizarea bugetelor din zona euro, a fost de acord să examineze impactul economic al crizei migraţiei şi să-şi prezinte concluziile la 5 octombrie, când miniştrii din zona euro se vor reuni în Luxemburg.

Statele din zona euro urmează să-şi înainteze proiectele de bugete Bruxellesului la 15 octombrie.

Cancelarul german Angela Merkel a fost prudentă din acest punct de vedere. ‘Trebuie să verificăm foarte atent şi trebuie să vedem care sunt de fapt costurile. Nu am încă o poziţie fermă în privinţa acestui subiect’, a declarat ea după reuniunea de joi.

De altfel, prudenţa a fost predominantă în declaraţiile oficialilor UE. ‘Este încă foarte dificil de estimat impactul evenimentelor în desfăşurare asupra finanţelor publice ale statelor membre’, a declarat un oficial de rang înalt.

‘În acest stadiu opinia noastră este că nu există suficiente informaţii pentru a ajunge la concluzia că ar trebui activată ca principiu o anumită clauză de derogare în pact’, a adăugat oficialul UE.

Comisia Europeană are autoritatea să trimită înapoi proiectele de buget şi să solicite schimbări, datorită noilor reguli adoptate după criza datoriei din 2009-2014 din zona euro. Dacă executivul comunitar admite existenţa unor ‘circumstanţe excepţionale’, le poate permite statelor membre să aibă deficite mai mari, dar sub limita de 3% din PIB.