Liderul partidului Patria, exclus din cursa electorală, ar fi fugit la Moscova pentru a nu fi arestat
Usatîi, cap de listă al partidului ‘Patria’ pentru alegerile de duminică, şi-a anunţat singur plecarea într-o înregistrare video postată pe Youtube. El susţine că a fost nevoit să plece din ţară, întrucât poliţia ar fi intenţionat să-l aresteze şi îşi îndeamnă susţinătorii să nu se lase provocaţi şi să nu iasă la proteste violente în stradă, motivând că puterea ‘asta aşteaptă’.
Surse din cadrul poliţiei de frontieră din Republica Moldova, care au solicitat anonimatul, au confirmat pentru Radio Chişinău că Renato Usatîi a părăsit teritoriul republicii în noaptea de joi spre vineri, cu o cursă aeriană Chişinău-Moscova, la ora 01.00. Potrivit unor surse de la aeroportul Chişinău, el a ajuns în ultimul moment la aeroport şi nu a mai găsit niciun bilet. Imediat, a negociat cu unul dintre pasageri procurarea biletului acestuia, oferind un preţ de cinci ori mai mare decât costul său.
‘Patria’ a fost exclusă din campania electorală în baza sesizării Inspectoratului General de Poliţie din Chişinău, potrivit căreia partidul ar fi folosit contrar legii, în campania sa electorală, resurse financiare din străinătate. Sursele financiare nu ar fi fost declarate în raportul financiar de la CEC. Presa de la Chişinău scrie că banii proveneau de la serviciile secrete ruse, cu care Usatîi colaborase.
Fuga lui Usatîi pare cu atât mai bizară, cu cât declarase imediat după anunţarea verdictului că nu se va retrage din cursa electorală ‘cu una, cu două’. În plus, avea posibilitatea pe cale legală să atace vineri verdictul la Curtea Supremă de Justiţie, care ar fi adoptat o decizie definitivă până în cursul serii.
Renato Usatîi, organizaţia extremistă ‘Antifa’, precum şi alte organizaţii radicale la sediile cărora au fost efectuate percheziţii de către forţele de ordine făceau parte dintr-un proiect al serviciilor speciale ruseşti numit ‘Moldova’, a declarat preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, la un post de televiziune din Chişinău, potrivit agenţiei IPN. Scopul acestui proiect era destabilizarea situaţiei în Republica Moldova şi deturnarea de la parcursul ei european, a afirmat Filat. Potrivit acestuia, este vorba de un scenariu bine pus la punct, în care s-au investit sume enorme de bani murdari.
‘Ştiu că au fost ameninţări şi tentative de corupere fără precedent la adresa celor care au investigat acest caz. Ca atare investigaţiile au demarat încă în luna aprilie’, a spus Filat, referitor la gruparea Antifa, după ce la percheziţiile efectuate de poliţie la unii membri ai acesteia, la Chişinău şi în alte oraşe, s-au descoperit arme, grenade, carabine, lansatoare de grenade, cocteiluri Molotov şi sume mari de bani. Forţele de ordine au descoperit de asemenea planurile unor clădiri publice care, după cum au spus autorităţile, urmau să fie atacate în preajma alegerilor parlamentare de duminică.
În sondaje, partidul Patria era creditat cu 8,7% din intenţiile de vot, iar unii analişti estimează că electoratul formaţiunii ar putea să migreze către socialiştii lui Igor Dodon, şi el având de asemenea legături strânse la Moscova.
Reacţiile sunt împărţite la Chişinău în legătură cu decizia Comisiei electorale de a exclude un partid politic din cursa electorală cu numai trei zile înaintea alegerilor.
Ambasada SUA şi-a exprimat preocuparea în legătură cu respectarea supremaţiei legii şi asigurarea unui proces electoral corect.
Fostul premier Vlad Filat Filat a spus că trebuie să se respecte legea. ‘Comisia electorală nu putea să ia o altă decizie. Legea presupune excluderea formaţiunii politice din cursa electorală pentru finanţările din exterior. Dincolo de efecte, respectarea normele legale este obligatorie’, a afirmat el, citat de IPN.
Sunt însă şi voci care susţin că atât excluderea lui Usatîi din cursa electorală, cât şi percheziţiile la domiciliile activiştilor ‘Antifa’ nu reprezintă decât o manipulare a electoratului de către partidele aflate la guvernare.