Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski anunță că republica separatistă va primi gaz din Rusia ca ajutor umanitar, fără însă să dea amănunte despre rută, volum și plată
„Gazul umanitar va fi furnizat în volumele care sunt necesare populaţiei Transnistriei, pentru energia termică şi industrie”, a spus Krasnoselski la o conferinţă de presă la Moscova.
Nu a fost încă stabilită ruta de transport, aceasta urmând să fie determinată după „negocieri suplimentare”, nici data de la care va fi reluată furnizarea gazului rusesc către Transnistria nefiind încă clară, dar acordul există, a adăugat liderul transnistrean.
El a refuzat, de asemenea, să comenteze dacă volumul de gaz umanitar rusesc ce va fi primit de Transnistria va fi suficient pentru a permite, pe lângă consumul propriu al republicii separatiste, şi furnizarea către restul Republicii Moldova de energie produsă pe bază de gaz de centrala transnistreană Cuciurgan. Krasnoselski nu a precizat nici cine va plăti pentru tranzitul acestui gaz, care va putea fi livrat numai prin conducte ce ocolesc Ucraina.
„În ceea ce priveşte ruta, plata, tranzitul, toate acestea vor fi negociate, este prea devreme pentru a oferi orice răspuns”, a indicat liderul transnistrean.
Acesta a sosit marţi la Moscova pentru a conveni o soluţie care să deblocheze livrarea gazului rusesc, deplasarea sa în capitala rusă fiind agreată şi de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a asigurat că Guvernul de la „Chişinău nu pune niciun obstacol în calea soluţionării crizei gazului” şi doreşte ca această criză să se „încheie cât mai repede posibil”.
În afara Transnistriei, Republica Moldova nu mai primea direct gaze ruseşti de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în 2022, dar depinde pentru o mare parte din necesarul de energie electrică de centrala de la Cuciurgan, situată în Transnistria. Această centrală producea energie electrică pe bază de gaz rusesc şi pe care o livra Guvernului Republicii Moldova la un preţ fix şi scăzut.
Dar Ucraina a refuzat să mai prelungească după 31 decembrie 2024 contractul cu Gazprom privind tranzitul gazului rusesc către Europa, prin urmare aprovizionarea centralei de la Cuciurgan a încetat. Pe de altă parte, Gazprom refuză să livreze Republicii Moldova gaz printr-o rută alternativă din cauza unei dispute financiare cu Chişinăul asupra unei datorii revendicate de compania rusă pentru suma de 709 milioane de dolari, din care Guvernul de la Chişinău recunoaşte numai o datorie de 8,6 milioane de dolari.
În timp ce restul Republicii Moldova reuşeşte să facă oarecum faţă crizei cu ajutorul electricităţii importante din România, Transnistria s-a văzut obligată să oprească apa caldă şi încălzirea centrală pentru populaţie, iar gazul din rezerve este folosit doar pentru funcţionarea aragazelor. Multe fabrici au fost de asemenea oprite, iar centrala de Cuciurgan a trecut pe combustibil alternativ, respectiv cărbune şi păcură, pentru care însă dispune de rezerve suficiente doar până la sfârşitul lunii ianuarie sau către mijlocul lunii februarie.
Sursa foto: RomaniaTv.net