„A fost o problemă anul trecut, când UK Border Agency (UKBA), agenţia guvernamentală responsabilă cu procesarea acestor cazuri, a rămas în urmă cu termenele de timp fixate pentru analizarea cererilor. Nu a fost o mare conspiraţie în această problemă, ci a fost doar o problemă a creşterii uriaşe a numărului de cereri pentru vizele de studenţi atât din România şi Bulgaria, cât şi din alte părţi ale lumii”, a afirmat Lidington miercuri, întrebat la MAE despre procedura de infringement analizată de Comisia Europeană în acest sens pentru posibila discriminare a cetăţenilor români şi bulgari.
Lidington a asigurat că s-au luat măsuri şi UKBA a alocat mai mult personal pentru rezolvarea cererilor venite din partea cetăţenilor români şi bulgari, iar termenele legale de procesare sunt acum respectate.
„Ultimele informaţii pe care le am este că termenele de timp sunt acum atinse şi cazurile (de întârziere – n.r.) s-au redus substanţial. Dar le-am spus ambasadorilor român şi bulgar de la Londra că, dacă mai apar astfel de probleme, ei nu ar trebui să ezite să ne anunţe şi noi vom încerca să luăm măsurile necesare”, a spus oficialul britanic.
La rândul său, ministrul Corlăţean a spus că paşii întreprinşi de autorităţile britanice „au mers în direcţia cea bună” pentru accelerarea procedurilor.
„Dar este un subiect important şi ne interesează, ca stat care are o serie de cetăţeni români în Marea Britanie, inclusiv studenţi aflaţi la studii, ca ceea ce înseamnă termene şi reguli europene şi naţionale să fie respectate”, a mai afirmat Corlăţean.
Comisarul european Viviane Reding a adresat în ianuarie o scrisoare autorităţilor române în care arăta că la nivelul Comisiei Europene se iniţiază proceduri de infringement împotriva Marii Britanii pentru nerespectarea în totalitate a regulilor UE privind libertatea de circulaţie.
„Una dintre problemele ridicate în aceste proceduri a fost că Marea Britanie nu eliberează muncitorilor din România şi Bulgaria, în primul an în care aceştia muncesc în această ţară, aceleaşi documente ca în cazul muncitorilor din alte state membre”, se menţiona în scrisoarea comisarului european.
Recunoscând că legile UE permit Marii Britanii să menţină temporar un sistem de permise de muncă pentru lucrătorii din România şi Bulgaria, Comisia a conchis că cei care au permis de muncă au acelaşi drept de şedere ca şi ceilalţi muncitori din UE şi trebuie să le fie emise documentele corespunzătoare de rezidenţă, se mai arată în scrisoarea lui Reding.
Marea Britanie a recunoscut că muncitorilor din România şi Bulgaria trebuie să le fie emise documentele corespunzătoare de rezidenţă potrivit directivelor UE, iar Comisia a cerut detalii de la Londra privind timpul de aşteptare pentru obţinerea acestor documente, inclusiv în lumina probelor furnizate de cetăţeni europeni care s-au plâns de întârzieri.
În scrisoare se mai preciza că răspunsul autorităţilor din Marea Britanie era aşteptat.