Și-a schimbat strategia și a rămas cu teren în plus. Lidl a scos la vânzare 8,7 hectare de teren și închiriază o clădire de birouri
Au cumpărat mai mult teren decât au avut nevoie pentru magazin și parcare și și-au revizuit politica de expansiune, iar acum vor să valorifice investiția. Retailerul german Lidl, parte a grupului Lidl&Schwarz, are la vânzare sau spre închiriere peste 8,7 hecatre de teren, în loturi între 1.400 de mp și aproximativ 10.200 de mp și o clădire de birouri.
Retailerul german Lidl continuă să optimizeze lanțul de magazine dar și strategia pe piața imobiliară. Din 2011, de la intrarea pe piața locală, compania face tranzacții cu terenuri în vederea construirii de magazine de la zero, astfel că au în general în portofoliu terenuri de vânzare.
În momentul de față, potrivit ultimelor informații, Lidl are spre vânzare sau închiriere 15 terenuri între 1.400 de mp și 10.200 de mp, dar și o clădire de birouri, în Alba Iulia. Aceasta din urmă, spune compania pentru Economica.net, „are un format aparte și dispune de un spațiu de birouri situat la etaj, care este în momentul de față destinat închirierii”.
Prea mult teren pentru un magazin
Conform unei analize #economica#, nouă dintre terenurile spre vânzare se află la aceeași adresă la care figurează și magazine Lidl funcționale. Este vorba atât despre suprafețe pe care au funcționat unități Lidl relocate (de exemplu Lidl Luduș), cât și terenuri adiacente celor aferente unor supermarketuri Lidl funcționale. Se întâmplă, de exemplu, la Târgu Jiu, unde compania vrea să înstrăineze 4.900 de mp pe strada Ecaterina Teodoroiu, unde funcționează și o unitate Lidl sau la Slatina unde sunt de vânzare/închiriere 5.400 de mp pe strada Alexandru Ioan Cuza, acolo unde este și o unitate Lidl.
Chiar dacă vinde parte din lotul de teren unde se află magazine Lidl operaționale, compania susține însă că nu va închide unitățile respective. “Nu putem oferi detalii referitoare la strategia curentă în ceea ce privește portofoliul nostru imobiliar, însă putem confirma că nu avem în plan închiderea niciunuia dintre magazinele Lidl aflate pe terenurile menționate de dvs”, a declarat Lidl, pentru Economica.net.
Și-au schimbat politica de expansiune
În ceea ce privește celelate terenuri scoase pe piața imobiliară, retailerul spune că și-a schimbat politica de expansiune, astfel că nu mai vor să deschidă în toate locațiile unde au cumpărat teren. “La momentul achiziției terenurilor la care faceți referire, compania noastră avea o altă politică de expansiune și, din acest motiv, construcția unor magazine Lidl nu s-a concretizat pe toate aceste terenuri. Astfel, suprafețele de teren excedentare din portofoliul nostru sunt oferite fie spre vânzare, fie spre închiriere” ne-a mai declarat retailerul.
Condorm anunțurilor companiei, astfel de situații există la Reghin, unde retailerul deține în proprietate de 8.000 de mp în cartierul Făgărașului, la Sibiu, unde au de vânzare sau închiriere peste 10.200 de mp, Piatra Neamț (6.100 de mp) și Bragadiru (1.800 de mp).
În medie, un magazin Lidl are o suprafață de vânzare de 1.200 de mp. La aceasta se adaugă spațiul de depozitare și locurile de parcare, ceea ce face ca o unitate Lidl modernă să presupună achiziția unei suprafețe 8.000 de mp. Există însă cazuri în care retailerul a cumpărat și 3.000 de mp.
Magazine închise? Ce fac cu terenul
Nu în ultimul rând, retailerul a mai scos la vânzare sau închiriere terenuri aferente unor unități deja închise. Spre exemplu, au încă disponibil un teren din Medgidia aferent unei unități Plus pe care au preluat-o în 2011, când au intrat pe piața locală. La fel, retailerul vrea cumpărători pentru terenurile pe care au funcționat unități inchise, inclusiv anul trecut cînd au inaugurat 33 de unități, dar au închis 5. Anul acesta mizează că vor depăși pragul de 300 de unități la nivel național, prin deschiderea a 20 de noi unități, bugetate deja.
Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 11.200 de magazine și peste 200 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial. În România au peste 300 de unități și cinci centre logistice.