Lidl este cel mai mare importator de legume și fructe al României

30 06. 2021
piata_lidl_legume___fructe_45025900

Și-a extins anul trecut rețeaua cu peste 30 de magazine și continuă să investească agresiv în noi supermarketuri. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. Retailerul german Lidl, cunoscut pentru brandurile sale private, a depășit anul trecut Kaufland la cifra de afaceri, iar politica lor comercială se poate observa în balanța comercială.

Potrivit unui clasament realizat de Institutul Național de Statistică (INS) la solicitarea Economica, Lidl este cel mai mare importator de legume și fructe din România, atât în 2020 cât și în primul trimestru al acestui an.

Lidl, ca și Kaufland, face importuri în mod direct.

„Am sporit oferta de legume și fructe care provin de la cooperative și grupuri de producători locali, toți auditați Global G.A.P. Astfel, cantitatea de legume și fructe românești achiziționată în perioada de raportare (martie 2019 – februarie 2020) a crescut cu 18,37% față de perioada anterioară, ajungând la 92.057 de tone și depășind cantitatea de legume și fructe achiziționată de la furnizori externi”, se arată în ultimul raport de sustenabilitate al Lidl.

De asemenea, potrivit companiei, în vârf de sezon, la nivelul lui 2019, 70% dintre fructele și legumele din piața Lidl au fost luate de la furnizori români ( care comerciaalizează din producție autohtonă sau import n.red). Procentajul fructelor și legumelor românești a fost de 81%.

Citește și:

Topul importatorilor de legume

Anul trecut, România a importat în jur de 728.190 de tone de legume în valoare de 484,9 milioane de euro, din care 27,4%, adică în jur de 179,8 mii de tone au fost realizate de către primii importatori: Lidl, Kaufland, Deco Frucht SRL, Profi Rom Food SRL și MicroFruits SRL.

Din datele INS, se poate observa astfel că în 2020, din primii cinci importatori de legume din România, trei sunt mari retaileri- Lidl, Kaufland și Profi Rom Food, operatorul celei mai extinse rețele de magazine tip supermarket din România.

Deco Frucht SRL este, conform informațiilor proprii,  lider de piață pentru segmentul distribuției de fructe și legume din România, un business de 308 milioane de lei în 2020, 88 de angajați, controlat potrivit termene.ro de către cetățeanul turc Firinciogullari Samet.

Micro Fruits SRL este tot un distribuitor de legume și fructe cu o cifră de afaceri netă în 2020 de 209,5 milioane de lei, cu 88 de angajați. Din datele termene.ro, compania este controlată de familia Racoviță din București și de Costache Alexandru.

În top 10 importatori ai anului 2020 mai figurează retailerii Metro Cash & Carry (poziția 6), iar în top 20 Mega Image (poziția 11), Auchan (poziția 13) și Rewe – Penny (poziția 18).

În ceea ce privește situația din primul trimestru al anului,  când România a importat în total  273,3 mii tone de legume în valoare de 183,2 milioane de euro, primii cinci importatori au fost Lidl, Deco Frucht, Kaufland, Profi și MicroFruits. Aceștia au adus de peste granițe 30,5% din cantitatea totală de legume importată la nivel național.

În top 20 mai figurează dintre retaileri Metro Cash & Carry (poziția 9), Auchan (poziția 12) Mega Image (poziția 13) și Penny (19).

Topul importatorilor de fructe

În ceea ce privește importurile de fructe, în 2020, clasamentul primilor cinci este format tot Lidl, importatorul și distribuitorul de fructe exotice Yellow Fresh Fruits, Profi Rom Food, Deco Frucht și Kaufland. Aceste cinci companii au generat 30,8% din importurile totale ce s-au cifrat la 885,9 mii de tone în valoare de 705,2 milioane de euro.

În clasamentul primilor 20 de importatori de fructe ai anului 2020 mai figurează, de asemenea, Penny (poziția 8), Auchan (poziția 10), Metro Cash & Carry (16) și Mega Image (18).

În primul trimestru al acestui an, România a importat 244 de mii de tone de fructe în valoare totală de 198,4 milioane de euro, din care 33,8% au fost importurile primilor cinci importatori: Lidl, Yellow Fresh Fruits, Kaufland, Deco Fruccht și Profi Rom Food.