Aduce Lidl și în România punga cu produse-surpriză la 15 lei, după modelul sacoșei de 3 euro pe care o vinde în restul Europei? (Video)

11 04. 2024
lidl-italia-seeks-to-cut-food-waste-with-lsquo-anti-waste-bag-rsquo

„Punga împotriva risipei alimentare” sau „de salvare”, una dintre soluțiile implementate de retailerul german Lidl în țara de origine Germaina, în Italia și Spania pentru a impulsiona vânzările de legume și fructe pe cale să se strice, nu va ajunge prea curând și în România, au explicat pentru Economica oficialii companiei.

Deși a analizat posibilitatea, managementul local a decis că focusul ar trebui să fie mai degrabă pe adaptarea cantităților la nevoile de cumpărare ale clienților care, în România, apreciază prospețimea acestor categorii.

„Am analizat această variantă pentru implementarea în România. La momentul analizei, am decis să ne concentrăm eforturile pe îmbunătățirea unor procese de business în ceea ce privește categoria legume-fructe. Mai exact, ne-am concentrat pe proceselele din magazin ce susțin disponibilitatea unor produse proaspete și cu cea mai bună calitate la raft, în cantități adaptate la nevoile de cumpărare. Reanalizăm constant astfel de inițiative ce au impact asupra prevenției risipei alimentare și implementăm acele măsuri care ne permit să optimizăm stocurile astfel încât să reducem risipa, dar să oferim prospețimea și disponibilitatea pentru care clienții noștri ne aleg”, au declat pentru Economica reprezentanții companiei.

Cum este în Germania

Clienții Lidl din Germania pot cumpăra, pentru doar 3 euro (15 lei), o cutie cu 4-5 kg conținând diverse soiuri de legume și fructe care riscă să rămână nevândute. Sunt produse bune și sigure pentru consum, dar neestetice sau cu ambalajele deformate.

Sortimentul și numărul de pungi variază în funcție de disponibilitatea zilnică a fructelor și legumelor imperfecte din fiecare magazin în parte, în fiecare zi, personalul Lidl umplând pungile pentru a le amplasa într-un cărucior dedicat, în spatele caselor de marcat.

Comentând această inițiativă, Christian Härtnagel, CEO al Lidl Germania, a declarat: „Prin conceptele Rette mich (Salvează-mă) și Rettertüte (punga de salvare), dorim să lucrăm împreună cu clienții noștri pentru a economisi alimente. În special în cazul fructelor și legumelor, pot apărea rapid pierderi, pe care noi le reducem prin oferirea de produse mai puțin perfecte la prețuri mult reduse. Locul alimentelor este în farfurie și nu în coșul de gunoi. Fiecare bucată de mâncare care nu este aruncată la gunoi este un succes pentru noi, pentru mediu și pentru climă. Cu punga de salvare, creăm o altă piatră de temelie pentru strategia noastră de sustenabilitate”, declara Christian Härtnagel, CEO al Lidl Germania.

Soluția Lidl se înscrie în proiectul „Prea bun pentru a fi irosit” lansat de Lidl în 2019, care prevede aplicarea unor reduceri țintite pentru a încuraja vânzarea produselor care se apropie de data de expirare.

De asemenea, până în 2025, compania și-a propus să reducă deșeurile alimentare și deșeurile organice cu 30% sub umbrela strategică Lidl Food Rescue.

Lidl nu este singurul retailer internațional cu obiective privind risipa alimentară. Iar reducerile pentru produsele perisabile aflate aproape de expirare sunt din ce în ce mai populare în retailul alimentar, inclusiv în România unde există un program similar cu cel al Lidl Germania, la Carrefour.

Retailerul francez a lansat pe plan local, în aprilie 2022, Express Box, cutii cu legume și fructe aflate în punctul lor optim de maturitate și  recomandate pentru consum imediat.

Diferența este că, la Carrefour, cutia cântărește în jur de 2 kilograme, iar prețul este la jumătate față de prețul inițial al produselor care o compun.