Limita e cerul! Elcen a vândut energie bandă pentru finalul anului cu peste 1.100 lei/MWh. Cumpărători au fost furnizori mari

11 10. 2021
elcen_16915500

Electrocentrale București (Elcen), a scos la vânzare mai multe pachete de energie electrică, cu livrare bandă, în perioada 1 noiembrie 2021-31 decembrie 2021, practic primele două luni de sezon rece, pe platforma de contracte bilaterale – licitație extinsă (PCCB-LE Flex), administrată de operatorul pieței OPCOM.

În total, opt pachete de energie, șase de câte 5 MW orari și alte două de câte 10 MW orari. Așadar, 50 MW orari pentru cele două luni, în total 65.880 MWh.

De fiecare dată, Elcen a scos la vânzare pachetele la prețul de 760 de lei/MWh dar foamea de energie a făcut ca energia sa fie tranzacționată la prețuri cu circa 50% mai mari decât prețul de pornire, în condițiile în care au fost foarte mulți cumpărători care au răspuns ofertei.

Toate pachetele s-au vândut, la prețuri cuprinse între 1.113 lei/MWh și 1.137 lei/MWh, ceea ce, din datele noastre, reprezintă recorduri de preț de tranzacționare pe această platformă.

Iar cumpărători au fost marii furnizori, aproape fără excepție. Enel a cumpărat cele două pachete de câte 10 MW și unul de 5 MW (la peste 1.120 lei/MWh). Tinmar a cumpărat trei dintre cele trei pachete de 5 MW, (1.113-1.115 lei), iar Electrica Furnizare unul (1.120 lei). Un alt cumpărător a fost Delgaz Grid, compania de distribuție a grupului E.On care a plătit 1.137 de lei pentru energia necesară probabil pentru consumul propriu tehnologic (CPT) al rețelei.

Prea puțină energie în piață

Solicitat să comenteze comportamentul actorilor la piață, în aceste momente de prețuri mari și volatilitate maximă, Cristian Culea, membru în boardul Asociației Furnizorilor (AFEER) a spus că furnizorii, care trebuie să cumpere energia electrică pentru consumul clienților finali, ajung să se bată pe puțina energie care este disponibilă.

“Dacă vă uitați pe piață la disponibilitatea ofertelor de vânzare, de fiecare dată când apare ceva e o luptă pentru a cumpăra, mai ales dacă vânzarea vine din partea producătorilor”, a spus Culea, la o întâlnire cu presa de acum câteva zile

“Avem o lipsă de lichiditate în piață. Există foarte multă cerere de energie, care va crește, vânzarea este cu un alt ritm decât cererea. Asta duce la un efect vizibil – prețul de tranzacționare este mai mare decât ce are el ca fundament economic în spate, orice considerați dvs. că ar fi rezonabil. Aici este piața: este platită, de cel care trebuie să cumpere, o diferență care vine din sentimentul de lipsă”, a mai afirmat reprezentantul furnizorilor. El a explicat că piața este atât de volatilă încât un preț considerat mare obținut la o licitație competitivă de acum câteva săptămâni azi este considerat mic, “superb de mic”.

Cu siguranță aceste prețuri se vor regăsi în factura consumatorilor finali de energie electrică.

ELCEN deţine un rol important în ecuaţia energetică naţională întrucât este principalul producător de energie termică din Bucureşti (90%) şi, totodată, un important jucător pe piaţa de energie electrică din România. Are în componenţă patru centrale termo-electrice (CTE Bucureşti Vest, CTE Grozăveşti, CTE Bucureşti Sud şi CTE Progresu) ce produc energie electrică şi termică în cogenerare.