Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”

Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile de miere ale României, stabilind un prag maxim în funcție de necesarul de consum al populației coroborat cu producția anuală. Aceasta în contextul în care producătorii locali sunt afectați de marfa dn China și Ucraina ce se vinde la preț de dumping.
Alina Stanciu - joi, 28 mart. 2024, 17:54
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”

Într-o întâlnire a ANPC cu Ministerul Agriculturii, cercetători din domeniu apiculturii care activează la Societatea Română de Apiterapie, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură și laboratorul Fotometric Research (acreditat RENAR pentru analiza mierii de albine), precum și cu apicultori, reprezentanții instituțiilor au convenit că importurile de miere ar trebui să se realizeze în limita unor cantități maxime stabilite în funcție de necesarul de consum al populației și de producția anuală autohtonă, potrivit unui comunicat al ANPC.

Decizia vine în contextul în care producătorii locali sunt concurați neloiali de marfa de import de calitate inferioară, dar mai ieftină, venită din China și Ucraina precum și de marfa din restul UE care nu trebuie să respecte condiții atât de stricte ca cea românească.

În plus, spune ANPC, există diferențe între legislația natională în domeniu și cea europenă, mult mai permisivă față de limitele impuse ale parametrilor fizico-chimici, ceea ce face ca mierea de import să creeze o concurență neloială produsului similar autohton.

„În urma dezbaterilor, participanții au convenit asupra câtorva aspecte foarte importante precu, necesitatea îmbunătățirii legislației naționale în vederea protejării apicultorilor români în fața concurenței neloiale; înființarea unui laborator de referință la nivel național care să efectueze analizele pentru mierea importată din afara UE; stabilirea unei cantități maxime de miere ce poate fi importată, în funcție de necesarul de consum al populației și de producția anuală autohtonă; alinierea produselor apicole importate și în special a mierii, la exigențele legislației naționale și încadrarea parametrilor fizico-chimice ai acesteia, în valorile prevăzute de legislația românească;mai transmite instituția.”

 

Te-ar mai putea interesa și
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Una dintre cele mai rare și valoroase proprietăți istorice din România, un ansamblu de 4 case tradiționale cu șură situate în satul Botiza din Maramureș, este scoasă la vânzare. Ansamblul......
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului ...
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
Societatea de Transport București (STB) SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu. Acesta a mai deținut funcții ...