Linie verde pentru fermierii nemulţumiţi de hipermarketuri: preţurile scad la producători, nu şi la magazin

Federația Națională PRO AGRO reprezentativă pe sectorul agricultură și industrie alimentară a deschis o linie telefonică unde producătorii agricoli pot face sesizări cu privire la practicile comerciale neloiale în relaţie cu marile lanţuri de magazine. Dezvăluirile, ce pot fi făcute anonim, vor fi centralizate şi prezentate autorităţilor competente.
Economica.net - mie, 31 aug. 2016, 08:05
Linie verde pentru fermierii nemulţumiţi de hipermarketuri: preţurile scad la producători, nu şi la magazin

În contextul modificării legii privind comerţul cu alimentele, a scăderii TVA şi a evenimentelor globale care au generat, în ultima vreme, scăderi importante de preţuri la carne şi lapte la poarta fermei, Federația Națională PRO AGRO solicită instituțiilor abilitate ale statului să verifice respectarea prevederilor legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare și să asigure un echilibru pentru consumator și producător în relația cu lanțurile de magazine, se arată într-un comunicat al Federaţiei. Mai mult, Federaţia a înfiinţat o linie verde unde furnizorii români pot face sesizări cu privire la practicile comerciale incorecte pe care le observă în relaţia cu marile lanţuri de magazine. Detalii referitoare la linia verde se vor găsi pe site-ul federației. 

Preţurile la fermieri au scăzut cu 15%. Nu şi în magazine

Potrivit PRO AGRO, prețului la poarta fermelor a scăzut cu 15-40% datorită crizelor apărute în piață din cauza eliminării cotelor de lapte, embargoului rusesc, Bluetongue (boala limbii albastre), dar această diminuare se observă doar în mică măsură în preţul de la raft. „Conform regulilor de piață înțelegem că reducerea TVA la alimente la 9%, scăderea prețului la poarta fermei, discount-ul mare acordat de furnizori (producători/procesatori) duce la un preț mic al produsului, în favoarea consumatorilor și implicit creșterea consumului în favoarea furnizorilor, dar aceste lucruri se întâmplă într-o proporție insignifiantă, cum se poate observa din datele I.N.S., probabil, datorită politicilor aplicate de retail”, se specifică în comunicat.

Producătorii vor o nouă instituţie

În aceste condiţii, Federaţia solicită Guvernului să dispună înfiinţarea de urgenţă a unei autorităţi naționale de reglementare, independentă pentru sectorul alimentar, direct în subordinea Guvernului, care să creeze condițiile creșterii eficienței pieței. Mai exact, prin politicile aplicate, instituţia ar trebui să asigure  existenţa unei game de produse de calitate la prețuri competitive, să se asigure că producătorii primari sunt stimulați să investească și să inoveze, că nu există practici comerciale neloiale și să verifice aplicarea legii, precum în Marea Britanie, Portugalia, Franţa, Spania, Cehia.

„Deși Consiliul Concurenței precizează că taxele impuse de retail pentru deschiderea de noi magazine și taxele notariale nu au legătură cu vânzarea directă și nu pot fi percepute ca taxe, acesta nu face nimic pentru a verifica câți producători au fost nevoiți să achite aceste taxe, cuantumul lor și nu a luat măsurile legale care se impun în acest sens”, atrage atenţia Pro Agro.

Te-ar mai putea interesa și
Croația își alege astăzi președintele. Retorica populistă pare a favoriza alegerea lui Zoran Milanovic
Croația își alege astăzi președintele. Retorica populistă pare a favoriza alegerea lui Zoran Milanovic
Croaţii votează duminică pentru a-şi alege preşedintele, într-un al doilea tur de scrutin care se anticipează că va fi câştigat de Zoran Milanovic, a cărui retorică populistă a avut......
Serviciile de informaţii sud-coreene confirmă capturarea de armata ucrainiană a doi soldați nord-coreeni
Serviciile de informaţii sud-coreene confirmă capturarea de armata ucrainiană a doi soldați nord-coreeni
Serviciile de informaţii sud-coreene au confirmat, duminică, faptul că Ucraina a capturat doi soldaţi nord-coreeni în ...
Dacia Duster va avea sistem 4×4 cu punte spate electrificată
Dacia Duster va avea sistem 4×4 cu punte spate electrificată
Directorul executiv al mărcii Dacia la nivel mondial a confirmat oficial că SUV-ul Duster va avea o versiune cu tracțiune ...
Top cinci cele mai bine remunerate profesii din România. IT-iștii au cele mai mari salarii, urmați de angajații din asigurări, bănci și energie. Cum stau bugetarii?
Top cinci cele mai bine remunerate profesii din România. IT-iștii au cele mai mari salarii, urmați de angajații din asigurări, ...
Creșterea salariilor a stimulat economia să rămână pe plus, dar a alimentat deficitul bugetar. Conform Institutului ...