Motivele acestor dincontinuităţi, invocate de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor cu denumirile comune internaţionale de mai sus, sunt:
Pentru 11 dintre denumirile comune internaţionale (DCI) antemenţionate există pe piaţă echivalente farmaceutice pentru care au fost identificate stocuri şi care pot asigura continuitatea tratamentului, răspunde MS la interpelare în noiembrie 2024.
Medicamente care conţin unele dintre substanţele active pentru care se înregistrează discontinuităţi pe piaţa locală:
DCI vinorelbinum conţine substanţa activă vinorelbină, utilizată pentru a trata anumite tipuri de cancer de plămâni și anumite tipuri de cancer de sân la pacienții adulţi.
Denumiri comerciale ale medicamentelor care conţin vinorelbină:
DCI pemetrexedum conţine substanţa activă pemetrexed utilizată în tratamentul pentru mezoteliomul pleural malign, o formă de cancer care afectează învelişul plămânului, la pacienţii la care nu s-a administrat anterior chimioterapie, în asociere cu alt medicament anticanceros.
Ministerul Sănătăţii explică traseul banilor în subprogramul dedicat tratamentelor bolnavilor de cancere:
Spitalul care are în evidenţă bolnavii de cancere înaintează o solicitare fundamentată Casei de Asigurări de Sănătate cu care se află în relaţie contractuală pentru derularea subprogramului de tratament medicamentos al bolnavilor cu afecţiuni oncologice. În solicitarea sa, unitarea sanitară trebuie să fundamenteze valoarea creditelor de angajament necesare ţinând cont de numărul pacienţilor înrolaţi în subprogram, de necesarul de medicamente şi, după caz, de stocurile de medicamente la nivelul acesteia. Spitalul are libertatea să aleagă frecvenţa cu care înaintează Casei de Asigurări de Sănătate aceste solicitări.
La întocmirea fundamentărilor pentru solicitarea de alocare a creditelor de angajament către CAS, coordonatori de program au obligaţia să solicite sume care permit cumpărarea medicamentelor necesare în cantităţi suficiente astfel încât să asigure dozele de medicamente prevăzute în protocoalele de tratament ale bolilor oncologice.
Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) analizează solicitarea şi repartizează fondurile necesare ţinând cont de indicatorii fizici şi de eficienţă (cost mediu per bolnav) realizaţi şi raportaţi de fiecare unitate sanitară, de consumul mediu lunar, trimestrial, anual, după caz, aferent perioadei anterioare solicitării spitalului respectiv, de stocurile existente. Dacă CAS nu are fonduri suficiente onorării solicitării spitalului, atunci înaintează o cerere fundamentată către CNAS pentru suplimentarea creditelor de angajament necesare derulării subprogramului. Ulterior, CNAS suplimentează creditul de angajament în limita bugetului aprobat cu această destinaţie.
Spitalele care derulează subprogramul de tratament medicamentos al bolnavilor cu afecţiuni oncologice au obligaţia să cumpere medicamente şi materiale sanitare în baza necesarului stabilit ţinând cont de nevoile reale, consumul realizat şi de stocurile cantitativ-valorice, la nivelul preţului de achiziţie care pentru medicamente nu poate depăşi preţul de decontare.