Lira turcească s-a depreciat, după ce premierul a avertizat că speculatorii vor fi „strânşi de gât”
Moneda Turciei s-a deprciat luni cu 1,1% până la ora 13:00, în Istanbul, la 1,8962 lire pentru un dolar. Dacă ar închide la acest nivel, lira ar avea ca mai slabă cotaţie faţă de dolar începând din decembrie 2011.
Bursa din Istanbul a scăzut cu 1,7%, în timp ce acţiunile Garanti Bank, cea mai mare instituţie de credit din Turcia au coborât cu 3%.
Guvernul ar fi dispus să se întâlnească cu reprezentanţi ai protestatatrilor, însă dacă aceştia vor rămâne pe străzi „va trebui un răspuns pe limba lor”, a declarat, duminică, Erdogan. Premierul a participat, pe parcursul weekend-ului la mai multe manifestaţii ale susţinătorilor regimului.
„Mesajul a fost intransigent, argumentând că protestatarii din Piaţa Taksim şi alte locuri sunt extremişti, jefuitori şi reprezintă o minoritate nedemocratică, iar premierul nu va ceda în faţa lor”, a declarat economistul şef pentru pieţe emergente al Standard Bank, Tim Ash.
Cel puţin trei oameni au murit în protestele care durează de peste o săptămână. Demonstranţii împotriva guvernului denunţă islamizarea societăţii şi acapararea puterii de către partidul premierului.
„Voi cei care aţi început această luptă împotriva noastră veţi plăti un preţ mare. (…) Lobby-ul dobânzilor a exploatat sudoarea poporului meu ani de zile, dar nu va mai putea face asta”, a spus Erdogan.
Afirmaţia premierului vizează băncile private şi un „lobby al dobânzilor”, un grup de interese despre care acesta susţine că încearcă să facă profit subminând economia Turciei prin menţinerea dobânzilor la niveluri ridicate.
Guvernul turc va „strânge de gât” speculatorii pe piaţa de capital, a spus Erdogan.
„Dacă vă prindem speculaţiile, vă vom strânge de gât. Nu contează cine sunteţi, vă vom strânge de gât”, a spus şeful executivului de la Ankara, citat de CNBC.
Premierul a adăugat că există forţe în interiorul şi exteriorul Turciei care nu sunt mulţumite de succesul economic al ţării şi a îndemnat susţinătorii să-şi depună banii la băncile de stat, întrucât băncile private se opun guvernului.
Acţiunile Garanti a scăzut luni cu până la 4,1%, iar titlurile Akbank cu până la 3,1%.
Protestele constituie un risc tot mai mare pentru ratingul de ţară al Turciei, întrucât evidenţiază posibile probleme în balanţa de plăţi, prin reducerea turismului şi investiţiilor pe piaţa financiară, a avertizat agenţia de rating Moody’s. Agenţia a îmbunătăţit calificativul Turciei în luna mai, cu numai două săptămâni înainte de proteste, incluzând astfel ţara în categoria celor recomandate pentru investiţii.