Lista celor mai importante mărci din România, eligibile pentru statutul de Superbrand – Superbrands România

Circa 32% dintre mărcile comerciale eligibile pentru statutul de Superbrand îşi au originea în România, dintre care 3 mărci se clasează între primele branduri eligible pentru acest statut la ambele secţiuni Consumer şi Business, arată un studiu realizat în cadrul Superbrands România, program derulat de către agenţia BDR Associates.
AGERPRES - mie, 23 oct. 2024, 15:15
Lista celor mai importante mărci din România, eligibile pentru statutul de Superbrand - Superbrands România

În prima fază a ediţiei curente au fost identificate brandurile comerciale şi de business eligibile pentru statutul de Superbrand. Procesul de evaluare a fost asigurat cu sprijinul membrilor Consiliului Superbrands, format din 30 de specialişti şi lideri în business din diferite companii, împreună cu Ipsos, partenerul oficial al Superbrands în România, scrie Agerpres.

„Reputaţia a devenit un obiectiv prioritar pentru branduri, în România, iar comunicarea de brand se dovedeşte esenţială în consolidarea poziţiei în piaţă, creşterea prestigiului şi câştigarea încrederii consumatorilor sau a partenerilor de afaceri. Atingem un reper excepţional pentru programele din România, sărbătorind în 2025, 20 de ani de continuă contribuţie la poziţionarea reputaţională a brandurilor în piaţă, iar brandurile cu origini româneşti urcă uriaş, de la an la an, în preferinţele consumatorilor sau devin redutabili parteneri de afaceri. Este o onoare pentru agenţia noastră să dezvolte programul dedicat României, în cadrul Organizaţiei Globale Superbrands, asigurându-i credibilitate şi longevitate în piaţa locală”, a declarat Cătălina Rousseau, preşedinte & CEO al BDR Associates şi country manager Superbrands România, citată în comunicat.

În Clasamentul Consumer Superbrands, dintre sutele de branduri declarate eligibile pentru statutul Superbrand, topul principalelor 20 de mărci, conform votării, include în 2024 mărcile: Visa, Strongbow, Dedeman, Glovo, FAN Courier, Dr. Max, Untold, Uber, Lidl, eMAG, Revolut, Bolt, olx.ro, Kaufland, Netflix, Pampers, Nike, McDonald’s, Ikea şi Banca Transilvania. 10 dintre ele provin, majoritar, din categoriile servicii şi comerţ.

„Este pentru prima dată când un brand de servicii financiare se clasează pe primul loc în lista Consumer Superbrands pentru România. Acest loc este ocupat în ediţia curentă de către Visa, care a urcat 3 locuri faţă de ediţia din 2021, în timp ce Revolut şi Banca Transilvania completează clasamentul primelor 20 de branduri calificate ca eligibile pentru statut de Superbrand, în domeniul lor de activitate. Această nouă evoluţie a clasamentului poate fi interpretată ca fiind corelată cu perioada de crize suprapuse pe care o traversăm, determinând consumatorii să acorde o atenţie sporită gestiunii finanţelor proprii şi ale gospodăriei”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, mărcile româneşti continuă să fie relevante, într-o piaţă dominată de branduri internaţionale. Dedeman, FAN Courier, Untold, eMAG şi Banca Transilvania se regăsesc între primele 20 de branduri validate ca eligibile pentru statut de Superbrand, în 2024. Per total, o treime (32%) dintre brandurile astfel validate sunt mărci create în România, reprezentând o pondere similară cu valul anterior al studiului.

Activitatea a 7 dintre primele 15 branduri comerciale calificate pentru statutul de Superbrand, de la livrarea de produse alimentare şi servicii de transport persoane, până la servicii financiare sau streaming audio-video este facilitată de internet sau de aplicaţii dedicate.

În opinia consumatorilor participanţi la studiu, Lidl şi Kaufland reprezintă cele mai sustenabile mărci prezente pe piaţa din România, fiind urmate de Coca-Cola şi Carrefour. Au fost definite ca sustenabile acele mărci care respectă cel mai bine criteriile ESG (Environmental, Social, and Governance/ Agenda de mediu, socială şi guvernanţa corporativă).

În acest an se remarcă şi prezenţa în lista brandurilor eligibile pentru statutul de Superbrand în România a unui lanţ de farmacii – Dr. Max, precum şi intrarea în premieră, în clasament, a brandului Untold, cel mai mare festival de muzică din România, poziţionat în primele 10. De asemenea, Lidl, liderul pieţei româneşti de retail alimentar urcă tot printre primele 10 branduri eligibile, în timp ce categoria Restaurante, lanţuri fast-food şi cafenele accede între primele 20, prin intermediul McDonald’s. În mod surprinzător, marca de cidru Strongbow a evoluat până pe poziţia a doua a listei de branduri comerciale eligibile ca Superbrand.

Eligibilitatea brandurilor de business a fost evaluată şi votată de către Consiliul Onorific al Superbrands România. Etapa a doua de evaluare a brandurilor de business incluse pe listele constituite de către Ipsos a avut loc în a doua jumătate a lunii septembrie. În cadrul unei secţiuni dedicate, cei 30 de lideri în business şi specialişti în branding, membri ai Consiliului, au desemnat ca fiind eligibile pentru statutul de Superbrand cele mai importante mărci care oferă produse sau servicii către companiile prezente în România, pornind de la o listă care a inclus 698 de branduri de business, din 30 de categorii, de la agribusiness, tehnologii, banking sau consultanţă specializată, la soluţii pentru automate de vânzare, case self-checkout şi bancomate. Pentru brandurile de business, selecţia a luat în calcul, în premieră pentru România, şi criteriul sustenabilităţii. Este a treia ediţie a categoriei Business Superbrands, derulată în România, de la lansarea programului Superbrands în piaţa locală, 2005.

Dintre sutele de branduri de business evaluate, principalele 20 operaţionale în România, care depăşesc cu mult media evaluărilor în categoriile din care fac parte, reprezintă diverse domenii de activitate: Colliers, NEPI Rockcastle, Mastercard, John Deere (IPSO Romania), Visa, One United Properties, Bitdefender, Globalworth Group, Amcham – American Chamber of Commerce in Romania, Bog’Art, DHL International Romania, FAN Courier, Strabag, Bosch, Siemens, Vodafone Romania, Google, Digi Romania/ RCS & RDS, Banca Transilvania şi Henkel Romania. Din perspectiva mărcilor care au obţinut cele mai mari scoruri absolute, lista este completată de Dante International (eMAG), Husqvarna, Carrefour Romania, Porsche Leasing Romania IFN, 3M, BVB – Bucharest Stock Exchange, OMV Petrom, Procter & Gamble Romania, Microsoft Romania, Farmacia Tei/ Bebe Tei, Philip Morris Trading şi Ikea.

Visa, FAN Courier, Banca Transilvania, eMAG şi Ikea reuşesc performanţa de a obţine unele dintre cele mai bune evaluări în ambele secţiuni ale acestei ediţii a programului, Consumer şi Business Superbrands.

Lista brandurilor eligibile pentru statutul de Consumer Superbrand a fost obţinută în baza metodologiei internaţionale Superbrands, care cuprinde două etape importante. În prima etapă, Consiliul Superbrands, alcătuit din 30 de profesionişti din diferite industrii, precum management, marketing, publicitate, comunicare, branding, media, consultanţă, a asigurat selecţia calitativă a listei de branduri constituite de catre Ipsos Romania, evaluând 1.804 branduri comerciale din 61 de categorii. Criteriile luate în considerare în procesul de selecţie au fost reputaţie, încredere, calitate şi diferenţiere pe piaţă. În urma acestei selecţii, 968 de branduri calificate au fost incluse în cercetarea de piaţă, realizată online în rândul consumatorilor, de către Ipsos, pentru Superbrands România, pe un eşantion reprezentativ de 1.500 de consumatori români, din mediul urban.

Separat, reprezentanţii Consiliului Superbrands au votat brandurile de business, luând în calcul şi sustenabilitatea (criteriul ESG). Lista completă a brandurilor votate ca eligibile, atâ pentru secţiunea Consumer cât şi pentru secţiunea Business, va fi publicată în volumul Superbrands România, ediţia 2024, care va fi lansat în 2025.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor legislative care au permis folosirea acestora pentru a contracara......
Rusia acuză NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea militară a Ucrainei
Rusia acuză NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea militară ...
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat miercuri NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru ...
Chinezii de la CATL au creat un șasiu EV care rezistă la un impact frontal de 120 km/h
Chinezii de la CATL au creat un șasiu EV care rezistă la un impact frontal de 120 km/h
CATL din China, cel mai mare producător de baterii pentru vehicule electrice din lume, a lansat marți un nou șasiu EV ...
Poliția a ieșit masiv pe străzi. Zeci de mii de agenți sunt în misiune în fiecare zi de Sărbători. Recomandări pentru populație și firme
Poliția a ieșit masiv pe străzi. Zeci de mii de agenți sunt în misiune în fiecare zi de Sărbători. Recomandări pentru ...
Aproape 23.000 de lucători ai Ministerului de Interne sunt pe străzi în fiecare zi de Sărbători. Autoritățile anunță ...