Lista neagră a Carrefour: au mai ieşit dintr-o ţară

20 09. 2012
carrefour_61284800

Retailerul francez Carrefour şi japonezii de la Aeon negociază vânzarea operaţiunilor Carrefour din Malaezia, au publicat miercuri ziariştii de la Reuters, care citează surse apropiate discuţiilor. Aeon Co au negat joi informaţia. „Nu este nimic adevărat în articol (cel publicat de Reuters n.red) au spus oficialii companiei japoneze o zi mai târziu,  citataţi de Reuters. În primul articol publicat de agenţia de presă, ziarişti susţineau că ambele companii în discuţie s-au abţinut de la orice fel de comentariu pe această temă. 

Carrefour a înregistrat anul trecut cu cele două magazine ale sale din Malaezia venituri de 525 de milioane de dolari, reprezentând în jur de 5% din vânzările grupului în Asia. Valoarea de piaţă estimată  a business-ului local este de 128 se milioane de euro, conform unui raport publicat luna trecută de Barclays.

Lista neagră 

Malaezia este una dintre ţările menţionate într-o analiză din luna aprilie a ING ca potenţială piaţă de unde retailerul s-ar putea retrage. Pe lista „neagră” mai figurau  8 alte state : Argentina, Belgia, Italia, Grecia, Polonia, România, Taiwan şi Turcia, iar soarta unora dintre aceste pieţe deja se ştie.

Astfel, pe 15 iunie francezii au anunţat că va vinde partenerului său local Marinopoulous participaţia pe care o deţine în joint-venture-ul prin care opera reţeaua  de magazine din Grecia. 

De asemenea, la finele lui august, noul CEO al companiei, Georges Plassat a declarat în cadrul conferinţei ce a urmat publicării rezultatelor financiare din prima jumătate a anului ale grupului, că retailerul „îşi va ajusta poziţia” în Polonia, Turcia şi Indonezia. 

Cu aceeaşi ocazie, Pierre-Jean Sivignon, CFO-ul coampaniei a afirmat că pieţele din Europa de Sud reprezintă încă o problemă pentru grup. „Pieţele emergente continuă să crească, dar sudul Europei rămâne o zonă dificilă, în special Spania”, a declarat Sivignon citat de Financial Times.  Plassat a afirmat însă că grupul Carrefour va rămâne în Spania.

 Tot spre finele lunii trecute, retailerul francez a anunţat oficial că se retrage din Singapore, unde a introdus conceptul de hypermarket, în 1997.”Carrefour Singapore anunţă decizia de a închide magazinele Suntec şi Plaza Singapura înainte de sfârşitul anului 2012, deoarece perspectievle de expansiune şi creştere nu permit atingerea unei poziţii de conducere pe piaţă, pe termen mediu şi lung”, se arată într-un comunicat al companiei.

Experţii în retail citaţi de Reuters reinterează posibilitatea ca printre pieţele din care grupul de retail să se retragă în următoarea perioadă să se numere şi România. „PLassat a spus în mod clar că retailerul va rămâne în Brazilia şi China, dar analiştii se aşteaptă să se retragă din Indonezia, Turcia, România, Malaezia şi Taiwan, pentru câştiguri între 1 şi 3 miliarde de euro”, se menţionează în articolul Reuters.  

Problemele Carrefour

Potrivit rezultatelor financiare din prima jumătate a acestui an, Carrefour a înregistrat pierderi nete de 31 milioane de euro, semnificativ mai puţin decât pierderile de 249 milioane euro înregistrate în prima jumătate a anului trecut. Vânzările companiei au crescut cu 0,9% până la 38,82 miliarde de euro, iar datoria netă a grupului a scăzut cu un miliard de euro până la 9,6 miliarde euro. Cu toate acestea, Plassat este decis să ducă la bun sfârşit planul său de a reduce din costuri şi de a face rost de cash. 

Oportunitate pentru Aeon

În timp ce Carrefour are nevoie de bani şi vrea să facă rost de ei renunţând la unele pieţe, japonezii de la Aeon au o altă strategie: vor să recupereze scăderile de pe piaţa locală, vânzând mai mult în afara Japoniei. În luna iunie, un oficial al companiei declara pentru Reuters că au în plan expansiunea în Asia şi sperau că vor deschide în jur de 2.500 de unităţi în afara Japoniei. De asemenea, un analist al Planet Retail declara că Aeon ar fi dorit să îşi stabilească sediul central pentru operaţiunile din Asia în Malaezia. „Aeon vrea să dezvolte centre comerciale pentru zone mai mici, care hypermarketurile Carrefour se potrivesc foarte bine”, a declarat   Milos Ryba, analistul Planet Retail. 

Aeon operează în Malaezia  24 de magazine generale, 4 supermarketuri şi mai multe centre financiare şi de entertainment