Lista neagră a celor mai bogaţi români care au sau au avut probleme cu justiţia

Cinci din primii zece cei mai bogaţi români în 2013, conform clasamentului realizat de publicaţia Capital, sunt sau au fost implicaţi în mai multe dosare penale: Ioan Niculae, Ovidiu Tender, Gabriel Comănescu, Gruia Stoica şi Dorin Umbrărescu.
Economica.net - Dum, 02 feb. 2014, 22:09
Lista neagră a celor mai bogaţi români care au sau au avut probleme cu justiţia

Cel mai bogat român în 2013 – Ioan Niculae – cu o avere estimată la 1,7 miliarde de euro, urmărit penal în dosarele „Mită la PSD” şi „Gaze ieftine pentru Niculae”

Niculae a fost achitat în dosarul „Mita la PSD” de către Judecătoria Sectorului 1, pe 20 noiembrie 2013. Decizia nu este definitivă.

Niculae ar fi susţinut cu 1 milion de euro campania lui Geoană la prezidenţiale, cerând în schimb sprijin politic în Ministerul Economiei, la Transgaz şi Romgaz.

Gheorghe Bunea Stancu, şeful Consiliului Judeţean Brăila, i-ar fi cerut 1 milion de euro omului de afaceri Ioan Niculae ca să susţină campania electorală a lui Mircea Geoană din 2009, se arată în rechizitoriul DNA.

Ioan Niculae ar fi acceptat înţelegerea, cu următoarea condiţie: dacă Geoană câştigă alegerile, să se asigure că în fruntea Ministerului Economiei, la Transgaz şi la Romgaz vor fi numiţi oameni care să susţină interesele financiare ale omului de afaceri.

Dosarul „Gaze ieftine pentru Niculae”  subminarea economiei naţionale, prejudiciu adus statului de 130 de milioane de dolari

Doi miniştri ai economiei – Varujan Vosganian şi  Adriean Videanuar fi semnat şi susţinut în Guvern, în perioada 2006 – 2010, şase Ordine de ministru şi trei Memorandumuri, menite să susţină interesele financiare ale grupului infracţional constituit de către Ioan Niculae şi au folosit Romgaz (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al firmei Interagro, acordându-i discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale, reiese din referatul întocmit de către procurorii DIICOT şi dat publicităţii pe 2 septembrie 2013.

Activitatea grupului infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de Ioan Niculae viza fapte de natură să submineze economia naţională, prin folosirea Romgaz în direcţia dorită de interesele grupului infracţional. Prin acţiunile grupului infracţional a fost împiedicată desfăşurarea normală a activităţii Romgaz şi s-a pus în pericol atât securitatea statului, cât şi economia naţională, cauzând un prejudiciu de circa 130 de milioane de dolari, se mai arată în referatul DIICOT din septembrie 2013.

Amănunte, aici.

Pe 4 ianuarie 2012 a început urmărirea penală a omului de afaceri Ioan Niculae acest dosar în care până acum nu s-a pronunţat nicio sentinţă.

Ovidiu Tender controlează Grupul Energetic Tender, avea o avere estimată la 500 de milioane de euro în 2013 şi este cercetat penal în dosarul RAFO Oneşti.

Ovidiu Tender este cercetat penal de către procurorii DIICOT pentru săvârşirea unor infracţiuni de natură economică, respectiv înşelăciune, bancrută frauduloasă, instigare la abuz în serviciu, spălare de bani, precum şi constituirea şi apartenenţa la un grup de criminalitate organizată.

În urma infracţiunilor economice antemenţionate ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 270 milioane de lei.

Pe 3 martie 2006, Tribunalul Bucuresti a emis un mandat de arestare preventivă pe numele omului de afaceri Ovidiu Tender, în dosarul „Rafo–Carom”.

Nici în acest dosar nu s-a pronunţat o sentinţă, până acum.

Gabriel Valentin Comănescu, patronul companiei Grup Servicii Petroliere SA, avea o avere estimată la 500 de milioane de euro în 2013. Comănescu a fost cercetat penal în dosarul falimentăriii controlate a societăţii Petromservice.

Pe 22 august 2012, procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale faţă de Gabriel Valentin Comănescu, de liderul sindical Liviu Luca şi alţi şapte reprezentanţi ai conducerii executive a S.C. PSV Company S.A. (fosta Petromservice), precum şi  faţă de Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, în calitate de împuterniciţi ai societăţilor offshore Comac Ltd., Stone Com Ltd şi Elbahold Ltd, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani, se arată în referatul procurorilor DIICOT. Aceştia ar fi constituit un grup infracţional organizat care a delapidat 12 milioane de euro din patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din cadrul SNP Petrom S.A, mai arată documentul.

O lună mai târziu, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţa că prejudiciul produs de grupul infracţional fostei Petromservice depăşeşte 83 de milioane de euro şi că Gabriel Valentin Comănescu nu se mai numără printre inculpaţii din acest dosar.

Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), avea o avere estimată la 400 milioane de euro în 2013. Recent a fost arestat preventiv pentru cumpărare de influenţă într-o o licitaţie cu miză de 100 de milioane de euro, organizată de Complexul Energetic Oltenia.

Pe 30 ianuarie, Gruia Stoica a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în dosarul de corupţie legat de licitaţia de 100 de milioane de euro, organizată de CEO Oltenia, care vizează prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de trei ani, începând cu 1 aprilie 2014.

Omul de afaceri Gruia Stoica i-ar fi oferit avocatului Doru Boştină 3 milioane de euro, ca să afle, prin intermediul avocatului, ce preţ oferă CFR Marfă (unul dintre competitiori) la licitaţia pentru transportarea cărbunelui în beneficiul Complexului Energetic Oltenia, susţin procurorii anticorupţie.
Motivul? Dacă ar fi aflat preţul oferit de CFR, Grup Feroviar Român ar fi venit cu o ofertă mai bună care i-ar fi asigurat câştigarea licitaţiei.
Gruia Stoica este urmărit penal pentru cumpărare de influenţă, iar avocatul Doru Boştină – pentru trafic de influenţă.

Proprietarul GFR, implicat şi într-un dosar din 2005 privind privatizarea frauduloasă a firmei Transbordare Vagoane Marfă

Gruia Stoica a fost implicat în 2005 într-un dosar de evaziune fiscală, privatizare frauduloasă a firmei Transbordare Vagoane Marfă (TVM) şi implicare în activităţi de crimă organizată. Un an mai târziu, dosarul a primit neînceperea urmăririi penale (NUP).

Anul trecut însă, la şapte ani de la NUP, Stoica a fost chemat la DIICOT pentru clarificări în acest dosar.
„Nu am comis nicio evaziune fiscală. Suspiciunile sunt în legătură cu fapte ce fac obiectul unui dosar de pe rolul DIICOT din 2005 care a primit deja NUP în 2006, subsemnatul fiind acţionar cu un procent de 0,00015%, adică 2 acţiuni, şi fără a avea vreo calitate de administrator la acea firmă. Mai mult, nu-i cunosc nici pe directorul general, nici pe directorul financiar de la acea societate, şi nu aveam cunoştiinţă nici măcar de locul unde se afla sediul firmei. Am acceptat să am o participaţiune infimă în acea societate, de 2 acţiuni, doar pentru că acea firmă să-şi păstreze statutul de societate pe acţiuni”, a declarat Gruia Stoica, în iulie 2013, când a fost la DIICOT pentru clarificări în acest dosar.

„Regele” asfaltului Dorinel Umbrărescu, proprietarul companiilor UMB Spedition şi Tehnostrade, avea o avere estimată la 360 de milioane de euro în 2013 şi dosar penal pentru deţinere ilegală de muniţie.

Pe 10 ianuarie 2013, poliţiştii băcăuani au întocmit dosar penal pe numele omului de afaceri Dorin Umbrărescu, după ce a fost prins în ilegalitate pe aeroportul din Bacău cu 15 cartuşe de vânătoare. Proprietarul companiilor UMB Spedition şi Tehnostrade avea muniţia ascunsă în bagajul de mână cu care încerca să urce într-un avion.

Cele 15 gloanţe de vânătoare au fost descoperite asupra omului de afaceri Dorin Umbrărescu în momentul îmbarcării acestuia în cursa aeriană internă Bacău – Oradea, potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bacău.
Oprit de către autorităţile din aeroport, Umbrărescu a fost condus la Postul de Poliţie Transporturi Aeriene Bacău, unde i s-a întocmit dosar penal pentru deţinere ilegală de muniţie.
Omul de afaceri băcăuan intenţiona să ajungă cu avionul la Oradea pentru a participa, cel mai probabil, la o partidă de vânătoare.

În top 20 cei mai bogaţi români în 2013 care au sau au avut probleme cu justiţia se numără familia Voiculescu, familia Păunescu, Gigi Becali, Gabriel Popoviciu, Dinu Patriciu, Frank Timiş.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...