Lista neagră de la ANAF: 219 persoane au de justificat sume de peste un milion de lei. Vor fi verificate şi rudele
Situația pe intervale de risc fiscal – diferenţa între alocările de fonduri (cheltuieli, constituiri de depozite, investiții etc) dintr-o perioadă, din care au fost scăzute eventualele surse neimpozabile, şi veniturile declarate în aceeași perioadă – pentru primele 313 persoane selectate pentru verificări fiscale prealabile documentare (VFPD) urmare analizelor de risc efectuate de ANAF în luna mai 2015 se prezintă după cum urmează:
Art. 178 din H.G. nr. 248/2011 privind aprobarea Procedurii de aplicare a metodelor indirecte pentru stabilirea bazei impozabile ajustate, introdus prin H.G. nr. 773/2011, prevede următoarele:
Activitatea de gestionare a riscurilor pe care persoanele fizice le prezintă pentru administraţia fiscală se realizează prin:
a) procesarea şi elaborarea listei persoanelor care depăşesc riscul minim;
b) elaborarea propunerilor pentru efectuarea verificării fiscale prealabile documentare, având în vedere valoarea riscului de nedeclarare, în ordinea descrescătoare stabilită potrivit art. 17^7 lit. b), cu respectarea valorii riscului minim stabilit potrivit art. 17^7 lit. c). Dacă din informaţiile deţinute organul fiscal identifică existenţa în lista prevăzută la lit. a) a unor persoane care au calitatea de soţ/soţie, rude sau afini până la gradul al II-lea inclusiv, elaborarea propunerilor se face concomitent pentru toate aceste persoane.
14,3 milioane de persoane au venituri impozabile în România. Din acestea, doar 295.000 sunt supuse unei analize de risc. Pentru verificări amănunţite sunt reţinuţi doar 7.800 de oameni. Ei sunt împărţiţi în patru grupe de risc. Grupa 1 de risc se numeşte „Patron bogat, firmă săracă” Grupa 2: Persoane cu venituri semnificative, fără activităţi economice cunoscute. Grupa 3: Persoane cu venituri volatile (showbiz). Grupa 4: Alţii care prezintă risc, dar nu sunt în celelalte grupe.