Ordonanţa prin care Guvernul PNL corectează OUG nr. 114 din 2018 a intrat în vigoare pe 9 ianuarie, odată cu publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.
Economica vă spune ce prevederi din OUG nr. 1/2020, care afectează angajaţii din sectorul public, au intrat în vigoare din această lună:
Începând cu luna ianuarie 2020, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2019, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleași condiții, potrivit OUG 1/2020 care modifică OUG 114 din 2018.
În anul 2020, valoarea indemnizației de hrană se menţine la nivelul din anul 2019.
Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2020, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2019.
În perioada 2020 – 2021, pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţişti, poliţiştii din penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, conform legii, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislația aferentă lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcție/salariul de funcție/salariul de bază cuvenit(ă).
Începând cu luna ianuarie 2020, toate instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională acordă cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană, actualizate la nivelul lunii ianuarie 2019.
În anul 2020, cuantumul lunar al indemnizației de merit se menţine la nivelul de 6.240 lei din anul 2019, stabileşte OUG nr. 1/2020.
Majorarea salariului de bază pentru personalul didactic care asigură predarea simultană la două – cinci clase de elevi în învățământul primar sau gimnazial:
Detaşările angajaţilor din companii private la stat încetează din acest an.
Începând cu data de 9 ianurie 2020, ocuparea prin detaşare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice. Începând cu 9 ianuarie 2020, detașările care nu îndeplinesc aceste condiții încetează de drept, se arată în OUG nr. 1 din 2020.
Detașările de personal din cadrul instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională la instituții și autorități publice se fac numai pentru misiuni, în acord cu competențele și interesele legitime ale instituțiilor cedente, conform OUG 1/2020.
Circa 2.000 de posturi afectate
„În urma analizelor efectuate în cursul anului 2019 cu privire la evoluția cheltuielilor de personal pentru ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat și ai bugetelor fondurilor speciale, s-a constatat existenţa a circa 2.097 posturi ocupate prin detașare de la societăți comerciale, operatori economici”, se arată într-un document al Guvernului, obţinut de Economica.
Detaşarea se referă la schimbarea temporară a locului de muncă, din dispoziţia angajatorului, la un alt angajator, în scopul executării unor lucrări în interesul acestuia.
De ce e important
Legislația în vigoare în anul 2019 nu interzicea în mod expres detașarea persoanelor din sistemul privat în cel public, drept care instituțiile și autoritățile administrației publice centrale și locale au optat şi pentru această modalitate de ocupare temporară a posturilor vacante.
Economica vă aminteşte că pe perioada detaşării, salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat, acestea fiind plătite de angajatorul la care s-a dispus detaşarea.
Detașarea a pus presiune mare pe cheltuielile autorităților și instituțiilor publice în care salariile personalului din sistemul privat au fost mai mari decât cele din sectorul public.