Spor la stat. Prime de sărbători şi spor de izolare la RA Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi

27 07. 2016
administratia_fluviala_a_dunarii_de_jos_galati_poza_68132600

ECONOMICA.NET vă spune în exclusivitate, printr-o serie de articole, ce sporuri şi beneficii primesc angajaţii la stat.

Lista completă a articolelor publicate până acum o găsiţi în secţiunea dedicată „Spor la stat” pe care o puteţi accesa la acest link. 

Astăzi vă spunem cum sunt răsplătiţi angajaţii Regiei Autonome Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi.

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi (AFDJ Galaţi) funcţionează ca regie autonomă, sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi îndeplineşte funcţia de autoritate de căi navigabile pe sectorul românesc al Dunării, de la intrarea în ţară (kilometrul 1075) până la ieşirea la Marea Neagră, pe braţul Sulina, în rada Sulina, pe braţele navigabile ale Dunării.

Oficialii Regiei Autonome Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi au comunicat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET lista completă a sporurilor, primelor şi celorlalte drepturi, altele decât salariile, acordate angajaţilor săi.

Regia Autonomă Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi are 653 de angajaţi.

Iată care sunt cele mai importante avantaje ale angajării la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi:

  • Toţi angajaţii Regiei primesc prime de Paşti, Crăciun, Ziua Marinei, fiecare dintre acestea în cuantum brut de 650 lei per salariat.
  • Mai mult de jumătate dintre angajaţii Regiei primesc tichete de masă, în timp ce restul beneficiază zilnic de alocaţie de hrană.
  • Cele mai mari sporuri le primesc cei 42 de angajaţi care lucrează cu fonduri externe. Aceştia au spor de până la 75% din salariul de bază pe care îl încasează lunar, cu excepţia perioadei în care sunt în concediu de odihnă.
  • Doar 70 de persoane – adică în jur de 10% din numărul total de salariaţi al Regiei – primesc spor pentru condiţii nocive, vătămătoare.
  • Peste 30% dintre salariaţii Regiei Autonome Administraţia Fluvială a Dunării de Jos primesc lunar spor de izolare, cuprins între 100 lei şi 400 lei lunar per beneficiar.
  • Cele mai mari sporuri acordate de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos – după ponderea lor în salariul de bază – sunt cele pentru lucru cu fonduri externe (de maximum 75% din salariul de bază), pentru complexitatea muncii (cuprins între 15% şi 25% din salariul de bază), spor pentru ore de noapte (de 25% din salariul de bază), spor pentru coordonare şi administrare navă, cuprins între 5% şi 20% din salariul de bază, dar şi celebrul spor de vechime care poate ajunge la 25% din salariul de bază, potrivit informaţiilor obţinute de Economica.net de la oficialii Regiei Autonome. Majoritatea acestor sporuri sunt însă încasate de un număr mic de salariaţi, aşa cum veţi vedea in extenso mai jos.

Iată sporurile primite de personalul TESA, dar şi de muncitorii pe uscat ai Regiei Autonome Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi

– Spor administrare fonduri externe, în cuantum de până la 75% din salariul de bază;

  • Se acordă unui număr de 42 de salariaţi care sunt membri în unitatea de implementare proiecte. Sporul de acordă lunar, mai puţin pe perioada concediului de odihnă, au spus pentru Economica.net oficialii Regiei Autonome.

– Spor de vechime în muncă, cuprins între 3% şi 25% din salariul de bază;

  • Îl primesc lunar toţi angajaţii Regiei Autonome, adică 653 de oameni.

– Spor pentru complexitatea muncii, cuprins între 15% şi 25% din salariul de bază;

  • Îl primesc 12 angajaţi: personalul responsabil de control financiar de gestiune, de control financiar preventiv, auditorii interni, consilierii juridici. Sporul se acordă lunar, cu excepţia perioadei concediului de odihnă.

– Spor de risc şi accident, de 10% din salariul de bază;

  • Se acordă unui număr de 17 conducători auto, doar pe perioada în care lucrează în condiţii de risc şi accident.

– Spor pentru înlocuirea conducătorului ierarhic, în cuantum de 5% din salariul de bază;

  • Îl obţin 50 de salariaţi. Sporul se acordă lunar, cu excepţia perioadei concediului de odihnă.

– Spor de izolare, în valoare de 400 lei per beneficiar;

  • Se acordă lunar unui număr de 77 salariaţi din cadrul Secţiei Căi Navigabile Sulina.

Ce sporuri primeşte personalul navigant al Regiei Autonome Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi

– Spor coordonare şi administrare navă, cuprins între 5% şi 20% din salariul de bază;

  • Îl primesc 60 de căpitani, şefi mecanici – conducători de nave. Sporul se acordă lunar, cu excepţia perioadei concediului de odihnă.

– Spor pentru condiţii nocive, vătămătoare, în cuantum de 10% din salariul de bază;

  • Îl obţin 70 de angajaţi – personal navigant sală maşini pentru ore funcţionare motor. Sporul se acordă doar pe perioada în care lucrează în condiţii nocive.

– Spor ore de noapte, în cuantum de 25% din salariul de bază;

  • Se acordă unui număr de 300 de angajaţi: conducători auto şi personal navigant, doar pentru timpul lucrat noaptea.

– Spor pentru lucru în zilele de repaus săptămânal, de 7% din salariul de bază;

  • 300 de angajaţi îl primesc: personal navigant, dispecerate, staţii semaforice cu program de lucru în zilele de repaus săptămânal. Sporul de acordă doar pentru timpul lucrat în zilele de sâmbătă sau duminică.

– Spor de izolare, în valoare de 400 lei per beneficiar;

  • Îl primesc lunar 120 de angajaţi cu domiciliul în Sulina, dar şi cei care lucrează în Biosfera Delta Dunării.

– Spor pentru activitatea de semnalizare, de 5% din salariul de bază;

  • 55 de angajaţi care activează ca personal navigant, aflat la bordul navelor de semnalizare, îl primesc. Sporul se acordă doar pentru timpul lucrat în activitatea de semnalizare.

– Spor izolare staţii semaforice, în cuantum de 100 lei per beneficiar.

  • Trei salariaţi care lucrează la staţiile Izvoarele şi Unirea din judeţul Călăraşi îl primesc lunar.

 

Toţi angajaţii Regiei Autonome Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi primesc:

– Primă de Paşti, de Ziua Marinei şi de Crăciun, fiecare dintre acestea în valoare de 650 lei brut per salariat;

Aproximativ 200 de salariate încasează primă de 8 Martie, în valoare brută de 50 de lei per beneficiară.

Mai mult de jumătate dintre angajaţii Regiei primesc tichete de masă, în timp ce restul beneficiază zilnic de alocaţie de hrană.

– Tichete de masă pentru 350 de salariaţi din categoria personal TESA şi muncitori pe uscat.

– Alocaţie de hrană pentru 303 salariaţi – personal navigant.

  • Personalul navigant şi auxiliar îmbarcat pe nave beneficiază zilnic, pe perioada îmbarcării pe nave, de alocaţie de hrană în valoare de 35 lei pe zi per beneficiar.

Pe perioada delegării, personalul TESA şi/sau muncitorii pe uscat beneficiază de diurnă de delegare, în valoare de 40 lei pe zi per salariat.

Regia Autonome Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi se finanţează din venituri proprii şi, în completare, din transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

La 17 iunie 2016 în cadrul Regiei Autonome lucrau 653 de angajaţi, dintre care 303 – personal navigant, 237 – personal TESA, 113 muncitori la uscat.

Drepturile de natură salarială şi de personal ale angajaţilor Regiei Autonome Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi sunt prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă al Regiei, aplicabil în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2016.

Precizări
Decontarea cheltuielilor cu transportul şi cazarea pentru personalul delegat al Regiei se face în acord cu HG nr. 1860 din 2006.