Ministerul Muncii a comunicat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET lista sporurilor şi tuturor drepturilor, altele decât salariul de bază, încasate de angajaţii din cadrul Ministerului de resort, dar şi din instituţiile subordonate şi cele aflate sub autoritatea sa: Inspecţia Muncii, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casa Naţională de Pensii, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Autoritatea pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi.
Salariaţii Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi primesc cele mai multe, dar şi cele mai mari sporuri dintre toţi angajaţii instituţiilor din subordinea, dar şi a celor aflate sub autoritatea Ministerului Muncii. De altfel, sunt singurii angajaţi de sub cupola Ministerului Muncii care primesc stimulente!
Concret, 59 de salariaţi ai Autorităţii încasează stimulente cuprinse între 475 lei şi 3.700 lei brut lunar per beneficiar.
Şase angajaţi ai Autorităţii primesc lunar indemnizaţie de conducere, cuprinsă între 20% şi 45% din salariul de încadrare.
Printre sporurile acordate de Autoritate salariaţilor săi se numără şi sporul de audit, sporul de control financiar preventiv şi sporul de vechime.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) urmează în clasamentul instituţiilor de sub cupola Ministerului Muncii care oferă cele mai multe beneficii salariaţilor săi.
De exemplu, membrii consiliului de administraţie al ANOFM, dar şi membrii consiliilor consultative ale Agenţiilor Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă încasează indemnizaţie pentru fiecare şedinţă la care participă. Valoarea acestui drept este de 10% din indemnizaţia şefului ANOFM, respectiv de 10% din salariul de bază al directorului executiv al agenţiei teritoriale.
Mai mult, şefului ANOFM i se plătesc cheltuielile cu locuinţa de serviciu şi utilităţile, în valoare de peste 1.500 lei lunar.
Tot personalul AJOFM Suceava încasează spor pentru condiţii vătămătoare.
Salariaţii din aparatul Ministerului Muncii primesc spor de condiţii vătămătoare iar cei care lucrează în proiecte finanţate din fonduri europene beneficiază de majorare cu până la 62.5% a salariului de bază pe perioada derulării proiectelor.
În contrast, cele mai puţine sporuri sunt acordate salariaţilor Casei Naţionale de Pensii şi ai Autoritaţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Şi unii, şi alţii primesc doar deja celebrul spor pentru condiţii vătămătoare.
Mai mult, angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, care administrează plata beneficiilor sociale către mai mult de 4 milioane de persoane, nu primesc niciun spor.
Salariaţii Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi primesc cele mai multe, dar şi cele mai consistente sporuri dintre toţi angajaţii instituţiilor din subordinea şi din autoritatea Ministerului Muncii.
Iată punctual ce sporuri încasează lunar:
– Indemnizaţie de conducere;
– Stimulent mediu brut, acordat lunar şi inclus în salariul de bază. Iată cine şi cât primeşte:
– Spor control financiar preventiv, de 10% din salariul de încadrare;
– Spor de audit, de 10% din salariul de încadrare;
– Spor de vechime în cuantum de la 2.5% până la 7.5% din salariul de încadrare, astfel:
– Indemnizaţie zilnică pentru deplasări interne şi externe;
– Decontarea cheltuielilor de cazare, transport pentru deplasări interne şi externe.
Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, instituţie în subordinea Ministerului Muncii, are atribuţii în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Instituţia are circa 60 de posturi.
Cel mai important program lansat de această instituţie vizează înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi şi locuinţe protejate pentru dezinstituţionalizare persoanelor cu dizabilităţi, aflate în instituţii de tip vechi, şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate. Programul îşi propune dezinstituţionalizarea prin finanţare naţională a unui număr de 784 de persoane cu dizabilităţi. Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi are circa 60 de posturi în organigramă.
Ce beneficii primesc angajaţii Ministerului Muncii
– Spor pentru condiţii vătămătoare sau periculoase;
– Creşterea salariului de bază cu până la 62.5% pentru personalul din cadrul aparatului Ministerului care lucrează în echipele de proiecte finanţate din fonduri comunitare nerambursabile postaderare ori din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile.
Beneficiile angajaţilor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM)
– Plata cheltuielilor cu locuinţa de serviciu şi utilităţile, în cuantum de circa 1.498 lei pe lună în 2015 şi de 1.575 lei pe lună în 2016.
– Indemnizaţie de şedinţă, de 10% din indemnizaţia preşedintelui ANOFM;
Ce sporuri primesc salariaţii Agenţiilor Judeţene de Ocuparea Forţei de Muncă
– Indemnizaţie de şedinţă, de 10% din salariul de bază al directorului executiv al agenţiei teritoriale.
– Spor de 15% din salariul de bază pentru handicap accentuat – nevăzător;
– Spor pentru condiţii vătămătoare, în cuantum de 10% din salariul de bază, proporţional cu timpul lucrat;
– Decontarea cheltuielilor cu cazarea şi diurna pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului, pentru deplasările interne şi externe.
ANOFM, instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Muncii, administrează bugetul asigurărilor pentru somaj, mediază oferte de muncă între candidaţi şi angajatori, organizează şi finanţează servicii de formare profesională pentru şomeri, implementează programe finanţate din Fondul Social European.
Un singur spor pentru salariaţii Casei Naţionale de Pensii Publice
– Spor pentru condiţii vătămătoare.
Casa Naţională de Pensii Publice, instituţie aflată în autoritatea Ministerului Muncii, administrează sistemul public de pensii şi sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, și acordă persoanelor asigurate pensii şi alte prestaţii de asigurări sociale.
În luna mai 2016, Casele de Pensii au plătit pensiile către circa 4,67 milioane de pensionari.
Beneficii modeste pentru angajaţii din Inspecţia Muncii
– Spor control financiar preventiv (CFP), de 10% din salariul de bază.
– Creşterea salariului de bază cu până la 62.5% pentru personalul din cadrul Inspecţiei Muncii care lucrează în echipele de proiecte cu finanţare din fonduri comunitare nerambursabile postaderare.
– Indemnizaţie zilnică şi decontarea cheltuielilor de transport şi de cazare efectuate pentru angajaţii care merg în delegaţii.
Personalului Inspecţiei Muncii nu i se acordă premii, sporuri pentru munca suplimentară, tichete de masă, tichete cadou, prime de vacanţă, vouchere de vacanţă, indemnizaţii de ieşire la pensie, de încetare a raporturilor de muncă sau de serviciu, au conchis oficialii instituţiei.
Atribuţiile Inspecţiei Muncii, instituţie subordonată Ministerului Muncii, sunt controlul şi sancţionarea angajatorilor care nu respectă legislaţia muncii, depistarea şi combaterea muncii la negru, controlul securităţii şi sănătăţii în muncă, dar şi supravegherea pieţei muncii.
Ce sporuri primesc salariaţii din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi
– Indemnizaţie pentru locuinţă de serviciu;
– Creşterea salariului de bază cu până la 62.5% pentru personalul din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi care lucrează în echipele de proiecte cu finanţare din fonduri comunitare nerambursabile.
– Diurnă în valoare de 17 lei pe zi, cazare la hoteluri de trei stele, transport pentru angajaţii care merg în deplasări interne;
– Cazare, transport, diună pentru deplasări în străinătate.
Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse, aflată în subordinea Ministerului Muncii, elaborează şi implementează strategii naţionale în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, dar şi în cel al prevenirii şi combaterii violenţei în familie.
Un singur spor pentru unii dintre angajaţii din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie
– Spor de condiţii vătămătoare pe care îl primesc 27 de salariaţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, prin repunerea în drepturi, pe baza unor sentinţe civile definitive şi irevocabile.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, subordonată Ministerului Muncii, are atribuţii în următoarele domenii: prevenirea separării copilului de părinţi şi al protecţiei speciale a copilului separat temporar sau definitiv de părinţi, adopţia, dar şi protecţia şi promovarea drepturilor copilului.
Salariaţii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, care administrează plata beneficiilor sociale către mai mult de 4 milioane de persoane, nu primesc niciun spor.
Personalul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială nu beneficiază de sporuri, premii, solde, compensaţii, indemnizaţii, gradaţii.
Agenţia Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, subordonată Ministerului Muncii, gestionează, ţine evidenţa şi plăteşte beneficiile de asistenţă socială, prin agenţiile judeţene şi a municipiului Bucureşti din subordine.
Agenţia mai are printre atribuţii prevenirea erorii, fraudei şi corupţiei în sistemul de acordare a beneficiilor de asistenţă socială şi a serviciilor sociale. Agenţia administrează fondurile alocate de la bugetul de stat pentru plata beneficiilor de asistenţă socială, precum şi a celor destinate programelor de servicii sociale.
Printre beneficiile de a căror evidenţă şi plată se ocupă Agenţiile pentru Plăţi şi Inspecţia Socială se numără: alocaţia de stat, alocaţia pentru susţinerea familiei, indemnizaţia pentru creşterea copilului, stimulentul de inserţie pentru creşterea copilului, ajutoarele sociale (cunoscute ca venitul minim garantat), ajutoarele de urgenţă şi pentru încălzirea locuinţei.
De exemplu, doar în luna 2016, Agenţia a virat alocaţia de stat pentru 3,72 milioane de copii, alocaţia pentru susţinerea familiei – către circa 278.000 de persoane, ajutorul social – pentru aproape 249.000 de oameni din toată ţara, iar indemnizaţie pentru creşterea copilului – către peste 139.000 de persoane. În total, Agenţiile Pentru Plăţi şi Inspecţia Socială din ţară au virat în luna mai 2016 peste 620,20 milioane lei către beneficiarii de diferite forme de asistenţă socială.
Precizări
Sporul pentru condiţii vătămătoare sau periculoase pe care îl primesc unii dintre angajaţii Ministerului Muncii este acordat în baza articolului 16 din OG nr. 6/2007 şi articolului 14 din Ordonanţa nr. 10/2008 privind nivelul salariilor de bază şi al altor drepturi ale personalului bugetar salarizat.
Începând din 1 ianuarie 2011, personalul din autorităţile administraţiei publice centrale, din structurile din subordinea autorităţilor administraţiei publice centrale şi din instituţiile publice locale, nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, precum şi din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile, beneficiază de o majorare de până la 25 de clase de salarizare suplimentare aplicată la salariul de bază lunar, proporţional cu timpul efectiv alocat realizării activităţilor pentru fiecare proiect, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat.
Majorarea salarială de până la 25 clase de salarizare suplimentare aplicată la salariul de bază lunar reprezintă o creştere a salariului de bază cu până la 62.5%. Creşterea salarială se acordă proporţional cu timpul efectiv alocat realizării activităţilor în fiecare proiect şi doar pe perioada proiectului.
Stimulentul mediu brut care se acordă lunar pentru fiecare funcţie publică şi contractuală din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi a fost introdus în salariul de bază, în temeiul articolului 14 din Legea 285/2010.