Povestea unui investitor Romgaz la Bursă: „În mod cert o să particip şi la oferta Electrica”

LISTARE ELECTRICA Studentul  Dragoş Vasile a avut prima întâlnire reală cu bursă în urma ofertei Romgaz şi pe fondul unei dezamăgiri legate de câştigurile mici din depozite bancare. După o decizie care i-a adus un câştig de 20%, spune că vrea să profite şi de privatizarea prin bursă a companiei de distribuţie şi furnizare de servicii energetice Electrica.
Economica.net - joi, 05 iun. 2014, 08:51
Povestea unui investitor Romgaz la Bursă:

LISTARE ELECTRICA  Dragoş Vasile (21 ani), student la Drept în cadrul Universităţii Bucureşti, povesteşte că bursa i-a atras atenţia prima dată în liceu. „După lecţia despre pieţe de capital am început să caut singur informaţii despre cum poţi tranzacţiona, ce influnţează pieţele. M-am documentat pe internet în cea mai mare parte şi, pe măsură ce citeam, deveneam mai interesat, mai ales că sunt atras de investiţii şi oportunităţi de business”, spune tânărul.

Căutând mai multe informaţii despre bursă, a avut ocazia să încerce mai multe platforme de tranzacţionare prin conturi demonstrative. „Am descoperit că o parte dintre aceste platforme nu îmi permiteau să subscriu la Romgaz. Astfel, am aflat că există două tipuri de brokeri: autorizaţi sau nu. Astfel am început să devin mai atent la ce mi se oferă”, spune tânărul investitor.

Află mai multe informaţii despre IPO Electrica şi cum poţi subscrie în cadrul ofertei, accesând linkul AICI.

Investiţia în acţiuni Romgaz a venit ca urmare a câştigului prea mic din depozite bancare şi, în plus, producătorul de gaze naturale îi câştigase încrederea. „Am fost reţinut să investesc în piaţa de capital, îmi era teamă că o să pierd ceea ce reuşisem să pun deoparte. Aflând despre oferta, am sunat un prieten care lucra în domeniu financiar pentru a-mi povesti mai multe despre subscriere. Am decis să investesc pentru că aveam încredere în companie ştiind că are un capital majoritar de stat. În plus, m-a atras şi discountul din primele zile”.

Experienţă lui cu piaţă de capital nu s-a oprit aici. După finalizarea IPO Romgaz a rămas cu un surplus de bani pe care a început să îl plaseze şi în alte acţiuni. „Acţiunile Romgaz mi-au oferit un câştig la care nu m-am aşteptat, dar din păcate am prins prea puţine acţiuni. Îmi pare rău că nu am subscris de mai mulţi bani, dar nu mă aşteptăm că atât de multă lume să subscrie la acest IPO şi să prind aşa puţine acţiuni”, povesteşte Dragoş Vasile.

Odată cu această investiţie tânărul spune că a prins încredere în bursă. Cu surplusul rămas a început să cumpere şi alte acţiuni. „Cu banii rămaşi în urma alocării am investit şi în alte companii printre care SIF-urile, Petrom, Nuclearelectrica, Fondul Proprietatea. Am mers mai mult pe acţiuni lichide. Am şi pierdut, am şi câştigat, dar în total am avut profit. Astfel pot spune că Romgaz a fost o bună modalitate de a face pasul de la virtual la real”, adaugă Vasile.

Investitorul afirmă că este încrezător în acţiunile societăţilor din energie pentru că este un domeniu strategic care îi oferă un grad de siguranţă mai mare decât companiile financiare. „În mod cert am să particip şi la IPO Electrica având în vedere că este o companie mare, care are rezultate financiare foarte bune, iar domeniul lor de activitate este foarte important pentru economia naţională”. Vasile mai spune că va continuă investiţiile la bursă şi, în acelaşi timp, îşi menţine încă o parte din bani şi în depozite bancare. Din punctul lui de vedere, bursa oferă mai multe avantaje spre deosebire de alte investiţii. „În primul rând ai acces uşor la cash, pentru că că poţi vinde oricând acţiunile spre deosebire de investiţiile în imobiliare care oricum s-au dovedit a fi nu foarte profitabile în ultimii ani, din ce mi-au explicat ai mei. Un portofoliu de care ai grijă îţi va aduce un profit mult mai mare decât o dobândă dintr-un depozit bancar. Păstrez o parte din bani în bancă pentru că încă nu am experienţă suficientă pentru bursă, care este expusă la multe influenţe”, conchide Vasile.

Oferta publică de vânzare a 51% din acţiunile celui mai mare distribuitor de energie din România, Electrică S.A., ar urmă să înceapă pe 16 iunie, iar intrarea la tranzacţionare este aşteptată să aibă loc pe 3 iulie, potrivit ultimelor declaraţii. Grupul Electrică este format din trei filiale de distribuţie a energiei, Transilvania Nord, Muntenia Nord şi Muntenia Sud. Din grup mai face parte şi Electrică Furnizare, companie care se ocupă de comercializarea energiei elec-trice şi două societăţi de servicii – Electrică Serv şi filiala Electrică Servicii Energetice Muntenia.

Articol realizat cu sprijinul casei de brokeraj Tradeville

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...