Listarea AdePlast, condiţie pentru acte adiţionale la contracte de împrumut încheiate cu UniCredit

Economica.net
07 10. 2013
marcel_barbut_00423400

Actele adiţionale au fost încheiate pe 29 august, la două săptămâni după AGA în care a fost decisă listarea AdePlast la Bursă.

A doua condiţie pentru intrarea în vigoare a actelor adiţionale este prezentarea unui certificat constatator recent eliberat de Registrul Comerţului privind situaţia companiei, acţionarilor şi administratorilor.

Proprietarul AdePlast, Marcel Bărbuţ, a anunţat încă din 2008 că vrea să aducă la bursă acţiunile producătorului de materiale de construcţii, însă abia de curând a iniţiat procedurile pentru listare.

Prin actele adiţionale încheiate la finele lunii august cu UniCredit Ţiriac Bank au fost modificaţi anumiţi termeni şi condiţii din contractele de credit şi au fost aprobate noi condiţii.

Noile condiţii prevăd că AdePlast poate distribui, începând de anul viitor, tot profitul net sub formă de dividende doar dacă sunt îndeplinite cerinţe impuse prin contractul de credit cu modificările ulterioare, inclusiv indicatorii financiari prevăzuţi în contractele de împrumut încheiate cu UniCredit Ţiriac Bank.

AdePlast va putea distribui dividende în numerar de cel mult 3 milioane euro/an şi doar dacă fluxul de numerar va permite aceste plăţi. Pentru sumele care depăşesc 3 milioane euro sau limita fluxului de numerar acţionarii vor primi acţiuni gratuite.

În plus, participaţia proprietarului AdePlast, omul de afaceri Marcel Bărbuţ, poate scădea sub 50% din acţiuni doar cu acordul UniCredit Ţiriac Bank. Bărbuţ deţine în prezent 99,99% din acţiunile AdePlast.

În baza contractelor de credit încheiate, AdePlast s-a angajat să respecte anumiţi indicatori financiari şi să notifice în prealabil banca dacă vrea să modifice capitalul social.

„Emitentul nu va contracta vreo datorie faţă de altă instituţie de credit/instituţie financiară şi nu va solicita sau primi vreun alt credit de la o altă instituţie de credit/instituţie financiară fără notificarea scrisă prealabilă a UTB (UniCredit Ţiriac Bank – n.r.), fără ca în prealabil să fi solicitat o ofertă de finanţare/o finanţare din partea UTB, solicitare la care să fi primit un răspuns negativ şi/sau oferta UTB să fie necompetitivă (…) Emitentul nu îşi va asuma nicio garanţie şi nu va acorda niciun credit vreunei terţe părţi fără notificarea prealabilă a UTB, cu excepţia celor necesare desfăşurării activităţii curente şi care vor fi notificate UTB în cel mult cinci zile de la data constituirii acestora”, se arată în prospectul ofertei derulate în prezent de AdePlast pentru listarea la Bursă.

Totodată, AdePlast va notifica banca cu cel puţin 15 zile înaintea schimbării unor persoane din conducere şi a actului constitutiv.

„Pe durata creditului, societatea nu va constitui niciun fel de garanţii asupra oricăruia dintre activele sale în favoarea vreunei terţe părţi, fără notificarea scrisă prealabilă a UTB; Societatea nu va contracta nicio datorie faţă de orice asociat (cu excepţia creditelor furnizor necesare activităţii curente) fără notificarea în prealabil, în scris, a UTB; creditele intra-grup vor fi subordonate plăţilor către UTB în baza acestor contracte de credit, atât ca drept de preferinţă la plată, cât şi ca drept de executare”, se mai spune în prospect.

AdePlast are încheiate 11 contracte de împrumut cu UniCredit Ţiriac şi unul cu Banca Transilvania, pentru finanţarea activităţii curente, investiţii sau pentru refinanţarea unor credite contractate anterior de la Raiffeisen Bank. Împrumuturile de la UniCredit Ţiriac Bank totalizează 37,5 milioane euro, la care se adaugă 650.000 de lei (scrisoare de garanţie bancară în favoarea Holcim România).

De la Banca Transilvania, AdePlast a împrumutat în acest an 8,5 milioane lei.

Tot în acest an, proprietarul AdePlast a acordat companiei împrumuturi în valoare cumulată de 825.000 de euro.

„Potrivit declaraţiei emitentului, emitentul are capacitatea şi intenţia de a efectua toate rambursările în conformitate cu contractele de credit. Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de emitent, acesta nu a primit nicio notificare de rambursare anticipată pentru neîndeplinirea obligaţiilor asumate, inclusiv în ceea ce priveşte indicatorii financiari”, se arată în prospect.

AdePlast a încheiat, în luna iunie, cu BCR un acord privind emiterea unei scrisori de confort de 11,2 milioane euro, pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile în vederea construirii unei fabrici de vată bazaltică în localitatea Corlăţeşti (judeţul Prahova).

La finalul primului semestru, AdePlast avea împrumuturi accesate de 159,6 milioane lei (36,3 milioane euro), cu aproape 42% mai mari decât suma de la finalul anului trecut, de 112,6 milioane lei, potrivit informaţiilor prezentate în prospect.

AdePlast a lansat miercuri, 2 octombrie, o ofertă în care a scos la vânzare 16,5 milioane de acţiuni, reprezentând 33,3% din capitalul social majorat al companiei în urma ofertei publice de vânzare. Compania vizează să atragă prin această operaţiune între 57,8 milioane lei (13 milioane euro) şi 66,7 milioane lei (15 milioane euro). Oferta se încheie cu succes dacă minim 70% din acţiuni sunt vândute.

Dacă vor fi vândute doar 70% din acţiuni, la preţul minim şi investitorii mici vor primi discount de 3% pentru toate acţiunile cumpărate, atunci suma atrasă va fi de 40,5 milioane lei (9,1 milioane euro).

Oferta se încheie pe 15 octombrie şi este intermediată de Intercapital Invest şi Banca Comercială Română.

Înfiinţată în anul 1996, AdePlast deţine nouă fabrici, de mortare uscate, polistiren şi vopsele, situate pe trei platforme industriale, în Oradea, Ploieşti şi Roman.

Compania a înregistrat anul trecut venituri totale de 184,4 milioane lei, în creştere cu 29%, şi un profit net în urcare de la 6,9 milioane lei la 16,2 milioane lei, conform situaţiilor financiare individuale IFRS.