Listarea Complexului Energetic Oltenia ar putea fi întârziată, din cauza evaluării unor rezerve de lignit

Economica.net
26 02. 2014
freeimage_4286465_87860500

Potrivit acestuia, în cadrul pregătirii de listare, a fost nevoie de evaluarea unor rezerve de lignit care, până acum, erau considerate secrete.

‘A fost nevoie de timp pentru desecretizarea acestor rezerve. Am făcut o licitaţie pentru a selecta evaluatorul. Mai departe, este nevoie de circa trei luni pentru aceste evaluări, termen care se termină în iunie. Aşa că am putea depăşi termenul asumat pentru listare’, a explicat Ciurel.

Statul român ar putea câştiga peste 400 de milioane de euro din listarea Electrica, însă această sumă depinde de riscurile pe care le văd investitorii cu privire la piaţa românească, cum ar fi instabilitatea politică, a declarat, miercuri, şeful Direcţiei de Privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, în aceeaşi conferinţă.

‘De ieri, avem noi riscuri, însă starea de aşteptare este de peste 400 de milioane de euro’, a spus el, cu referire la listarea Electrica.

‘În privinţa Complexului Energetic Oltenia, aşteptarea este mult mai mică, întrucât avem pe piaţa internă un excedent de producţie de energie’, a completat Dumitraşcu.

În opinia acestuia, producătorul de energie pe bază de cărbune va trebui restructurat înainte de privatizare.

Guvernul s-a angajat în acordul cu Fondul Monetar Internaţional să listeze la bursă, în iunie 2014, furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica, precum şi producătorii de energie Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica.

Hidroelectrica a reintrat, marţi, în insolvenţă, potrivit unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, potrivit declaraţiilor lui Remus Vulpescu, fostul administrator special al companie, şi reprezentanţilor Fondului Proprietatea, acţionar minoritar.