Investitorii mici pot achiziţiona între 250 şi 1.000 de acţiuni garantat, adică li se vor aloca acţiunile subscrise până la acest prag, indiferent de gradul de subscriere, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Niculescu.
Cei care cei care cumpără peste 1.000 de acţiuni vor primi acţiuni proporţional cu gradul de subscriere (pro-rata). Altfel spus, dacă s-au subscris de două ori mai multe acţiuni decât au fost oferite, fiecare investitor va primi doar jumătate din titlurile cerute.
Garantarea subscrierilor a fost solicitată după oferta publică Romga, în care investitorii mici au primit doar 7 acţiuni din 100 subscrise din cauza gradului mare de subscriere.
Totodată, vor fi discounturi de 5 % pentru cei care vor cumpăra între 1.000 şi 20.000 de acţiuni în prima săptămână, potrivit ministrului citat de Agerpres.
Prospectul de ofertă va fi publicat inclusiv în format electronic pe paginile de internet www.bvb.ro şi www.electrica.ro.
Potrivit ASF, viza de aprobare aplicată pe Prospect nu are valoare de garanţie şi nici nu reprezintă o altă formă de apreciere a Autorităţii de Supraveghere Financiară cu privire la oportunitatea, avantajele sau dezavantajele, profitul ori riscul pe care le-ar putea prezenta tranzacţiile ce urmează să fie încheiate prin acceptarea ofertei publice obiect al deciziei de aprobare.
‘Decizia de aprobare certifică numai regularitatea Prospectului în privinţa exigenţelor legii şi ale normelor adoptate în aplicarea acesteia’, menţionează ASF.
Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, 11 iunie, un proiect de hotărâre pentru aprobarea strategiei de privatizare prin oferta publică de majorare a capitalului social prin aport de capital privat al SC Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice ”Electrica” – SA Bucureşti.
Conform ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, limita de preţ pentru oferta Electrica este de minimum 11 lei/acţiune, iar maximul de listare se ridică la 13,5 lei/acţiune.
‘(..) Dacă mergem pe minim, dar sigur ne dorim să depăşim acest minim, societatea poate să obţină, se va lista numai dacă va obţine minim aproximativ 435 de milioane de euro’, a afirmat, miercuri, la finalul şedinţei săptămânale de Guvern, Nicolescu.
Ulterior adoptării deciziei în Guvern şi acordului de listare al ASF, până pe 26 iunie va fi derulat un road show care include şi Londra, iar listarea Electrica va fi în jur de 3 iulie.
‘Am stabilit de asemenea care vor fi tranşele în acest proces de listare: 85% vor viza investitorii instituţionali, în timp ce pentru investitorii de retail ne gândim şi am aprobat un procent de 15% însă care ar putea să crească până la 22% dacă va exista interes din partea micilor investitori de retail’, a explicat ministrul, adăugând că în prezent Electrica este o societate cu o situaţie financiară foarte bună care a recuperat o parte importantă din sumele restante de la CFR Marfă.
Nicolescu a mai precizat că micii investitori pot să cumpere acţiuni Electrica, în principal de la sucursalele băncilor care au fost implicate în listare.