Listarea Fondului Proprietatea la Bursa din Londra este mai scumpă prin certificate de depozit – Franklin Templeton
„Listarea Fondului Proprietatea (FP) la Bursa din Londra prin emisiunea de certificate globale de depozit (GDR) este o alternativă la cea prin emisiunea de titluri de interes (depositary interests – DIs), aceasta din urmă fiind preferabilă”, a declarat miercuri, Greg Konieczny, managerul FP.
Listarea prin GDR presupune elaborarea unuii prospect complet de emisiune, respectiv costuri suplimentare faţă de varianta Dis. În plus, cu toate că ar fi al treilea cel mai mare fond listat la Bursa din Londra, Fondul Proprietatea ar fi singurul care a ales varianta GDR. „ Ar trebui să explicăm de ce am ales această variantă”, spune Greg Konieczny, pentru care nu pare confortabil să explice de ce alege calea mai costisitoare.
După ce, de mai multă vreme Franklin Templeton a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cererea de autorizare a emisiunii de DIs la Londra, ASF a adoptat un regulament prin care, în fapt, respinge solicitarea administratorului FP. ASF a emis un regulament prin care permite companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) să se listeze pe o piaţă externă doar prin GDR: Aceste titluri ar putea fi emise în proporţie de până la o treime din capitalul social.
Listarea la Londra este una dintre măsurile care ar urma să reducă discountul dintre valoarea unitară a activului Fondului (VUAN) şi preţul de piaţă al acţiunii FP, Acest criteriu este unul dintre cele mai importante care au fost impuse administratorului FP, de către acţionarii dominaţi de fondurile de investiţii ale firmei americane Elliott Associates, pentru a-şi păstra mandatul.
Oficialii ASF susţin că nu peste multă vreme emisiunea de titluri alternative la acţiunile obişnuite nu va mai fi necesară, pentru că, potrivit unei directive europene, toţi depozitarii centrali ai pieţelor din UE va trebui să se interconecteze, şi acţiunile vor circula liber între pieţe.
Pe de altă parte, listarea la Londra este temută în România, pentru că ar „fura” din lichiditatea (volumul tranzacţiilor) de la Bucureşti, fapt infirmat de Franklin Templeton.
Acţionarii FP au aprobat miercuri ca Franklin Templeton Investment Management să întreprindă toate măsurile necesare în vederea finalizării listării până la 10 iulie 2015, inclusiv să:
– aleagă tipul listării, secţiunea din cadrul Bursei de Valori din Londra (London Stock Exchange) unde valorile mobiliare vor fi listate, să încheie contractul de intermediere şi orice alte contracte, să desemneze o bancă depozitară şi să încheie contractul de depozitare, dacă va fi cazul, să aleagă orice consultant sau orice subcontractor dacă va fi necesar şi să pregătească și să încheie toate documentele în legătură cu listarea;
– să reprezinte Fondul Proprietatea S.A. cu puteri depline în faţa oricărui terţ şi autorităţi în legătură cu activităţile de listare secundară;
– să solicite toate aprobările necesare din partea autorităţilor competente;
– şi să întreprindă orice altă acţiune sau să indeplinească orice altă formalitate care ar fi necesară sau recomandată pentru a asigura îndeplinirea efectivă a celor menţionate la acest punct;