Listarea Hidroelectrica la Bursă va avea loc până în septembrie 2020

22 08. 2019
hidroelectrica_portile_de_fier_11566100

“Există o comisie la nivelul Ministerului Energiei care trebuie să aprobe toate taskurile, toți pașii. Am finalizat taskurile pentru consultantul juridic, pregătim licitația, suntem în faza urcării documentelor în SEAP. La fel, suntem într-o fază avansată pentru ce înseamnă acel equity adviser, acel consultant care ne asistă de-a lungul procesului de listare (…). Deocamdată a rămas ideea unei duble listări, este o discuție unde anume, dacă mai rămâne oportun la Londra, cert este că la București sigur va fi” a declarat Badea, la o conferință organizată de publicația Focus Energetic.

Directorul companiei a spus că șansele companiei de a se lista anul viitor sunt “extreme de mari”. Obiectivul nostru este septembrie 2020, odată ce am scăpat de opinia cu rezerve”, a spus Badea.

În premieră în ultimii ani, compania a închis fără opinie cu rezerve anul financiar 2018, ceea ce înseamnă că din punctul de vedere al societăţii, aceasta este pregătită pentru listare. Acele rezerve se referau la investițiile în obiectivele istorice cu funcțiuni multiple, dintre care multe nu erau profitabile, în sensul că producția de energie electrică nu ar fi acoperit costurile. Hidroelectrica a a anunțat că va renunța la unele dintre aceste obiective de investiții gândite cu mult timp în urmă și care acum nu își dovedesc profitabilitatea, iar acest lucru o face mai atrăgătoare pentru investitori.

Totuși, nu este suficient pentru o listare de succes.

“Listarea companiei depinde de ceea ce se va întâmpla cu OUG 114, adică dacă se va menţine Ordonanţa, cu un preţ reglementat într-o proporţie care acum nu ne este clară, dar care conform reglementării ANRE va fi de până la 65% din producţie. Aceste două elemente nu se pot suprapune, pentru că ar însemna o diminuare artificială a valorii companiei, în condiţiile în care Hidroelectrica este o societate profitabilă, care a crescut an de an. Este o companie cu un potenţial foarte mare şi cred că Statul Român are interesul să obţină o sumă cât mai mare, pentru pachetul de acţiuni pe care-l va scoate la vânzare”, a spus Badea.

Hidroelectrica a avut un an 2018 cu rezultate financiare record, raportând un profit net de 1,97 miliarde de lei, cel mai mare din istorie, la venituri din exploatare de 4,3 miliarde de lei.

Compania este cel mai mare producător de energie electrică din România, cu o putere instalată totală de 6.444 MW în 208 centrale. Este controlată de statul român, în proporție de 80%, restul fiind deținut de Fondul Proprietatea.