‘Oferta Romgaz a depăşit toate aşteptările, nimeni n-a crezut că va exista o asemenea cerere în România. Erau estimări că piaţa locală poate atrage maximum 200 de milioane de euro. Până ieri (marţi – n.r.), doar pe segmentul persoanelor fizice subscrierile erau de 1,8 miliarde de lei. Scriem istorie în momentul de faţă’, a spus Anghel.
El a arătat că Guvernul a luat o decizie bună când a alocat investitorilor mici o tranşă de 15% din această ofertă. ‘Există o posibilitate de a se majora tranşa pentru retail la mai mult de 15%’, a subliniat el.
‘Listarea Romgaz a însemnat foarte multă muncă, discutăm de mai bine de 10 ani de această listare, au fost multe discuţii, multe materiale. Romgaz ajută piaţa românească de capital să ajungă de la non-investment grade, care înseamnă junk, la investment. Pentru asta era nevoie de o companie mare, cu un free-float consistent, iar Romgaz era singura candidată. Peste dorinţa de listare s-a suprapus şi aceea de a avea o serie de măsuri structurale în domeniu, iar reprezentanţii FMI sunt foarte încântaţi’, a mai spus Anghel.
El a precizat că efectele benefice ale succesului Romgaz pe bursă se vor vedea peste 5-10 ani. ‘În acest moment, piaţa de capital arată aşa pentru că nu s-au luat măsuri acum 5-10 ani’.
Luni, Anghel declara, pentru AGERPRES, că tranşa din ofertă publică pentru Romgaz aferentă retailului a fost suprasubscrisă de 2,9 ori până la acea dată, iar investitorii de retail au depus ordine ferme pentru a cumpăra acţiuni în valoare de 795 de milioane de lei.
Oferta publică iniţială prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz a început pe 22 octombrie şi este planificată să se încheie pe 31 octombrie 2013.
Preţul orientativ de vânzare a fost stabilit între 24 şi 32 de lei pe acţiune, ceea ce reprezintă un interval de preţ între 7,38 şi 9,84 dolari SUA pentru un Certificat Global de Depozit (GDR), fiecare GDR reprezentând o acţiune.
Oferta publică iniţială include acţiuni şi Certificate Globale de Depozit pentru publicul din România şi acţiuni şi GDR-uri pentru investitorii instituţionali din afara României.
După ofertă, Ministerul Economiei va deţine cel puţin 70% din acţiunile companiei, iar Fondul Proprietatea îşi va menţine pachetul existent de 15% din acţiunile companiei, restul fiind reprezentat de acţiunile tranzacţionate liber pe piaţă.
Tranzacţiile de GDR pe Bursa de la Londra sub simbolul ‘SNGR’ şi tranzacţiile de acţiuni pe Bursa de la Bucureşti, sub simbolul ‘SNG’, sunt planificate să înceapă pe 12 noiembrie.
Goldman Sachs International şi Erste Group Bank acţionează în calitate de coordonatori globali comuni pentru ofertă. Banca Comercială Română şi SSIF Raiffeisen Capital & Investment SA au fost numiţi lead manageri pentru piaţa locală.