„S-a decis că ACTA nu va fi supus ratificării pe termen scurt. Vor avea loc consultări”, a declarat pentru presă ministrul de Justiţie Reminijus Simasius după o reuniune a guvernului.
„După escaladarea controverselor, necesitatea unei discuţii serioase între instituţii şi public cu privire la această problemă a devenit evidentă”, a adăugat acesta.
Anterior, ministrul apreciase pe blogul său că anumite dispoziţii ale acestui tratat „ridică întrebări serioase”, subliniind că el „nu apreciază că tratatul a fost semnat evitând cu grijă discuţiile în cadrul UE şi al Lituaniei”.
Acordul ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) a fost semnat la 26 ianuarie la Tokyo de 22 din cele 27 de guverne europene, printre care şi cel al Lituaniei.
Negociat între Uniunea Europeană, Statele Unite, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia textul este destinat să lupte împotriva produselor contrafăcute în sens foarte larg, de la medicamente şi alte produse, până la descărcările ilegale de pe Internet.
Criticii săi îl văd ca pe o uşă deschisă abuzurilor din partea proprietarilor de drepturi de autor şi ca un potenţial atentat la libertăţile fundamnetale pe Internet.
Sâmbătă, mai multe proteste au fost organizate în Europa pentru a denunţa pericolele acestui acord.
Mai multe ţări, printre care Polonia şi Bulgaria, au suspendat deja ratificarea ACTA.
Germania şi Slovacia care nu fac parte din statele semnatare ale acordului, au oprit pregătirile pentru semnarea acestuia.