Potrivit grupurilor pentru apărarea drepturilor omului, interdicţia sporeşte suferinţa celor nevoiaşi în una dintre cele mai sărace ţări din Europa odată cu apropierea iernii şi în contextul crizei economice care se răspândeşte pe continent, anunţă Agerpres.
Ca şi alte state ale UE, Lituania a adoptat măsuri economice severe care îi vor afecta cel mai rău pe cei nevoiaşi.
„Cerşitul este un drept uman”, a afirmat Linas Kukuraitis, director al filialei lituaniene a grupului catolic de caritate Caritas. „Exista înainte de apariţia oraşelor. Întotdeauna au fost oameni care au cerşit şi oameni care i-au ajutat”, a declarat sursa citată.
Dar primarul Vilnius Arturas Zuokas afirmă că interdicţia îi va ajuta pe cerşetori să găsească mai multe moduri de a-şi câştiga existenţa. Ordinul a intrat în vigoare săptămâna trecută. Poliţia din Vilnius nu a emis încă amenzile, dar furnizează carduri cerşetorilor cu adrese şi numere de telefon ale unor organizaţii de caritate şi adăposturi. Aplicarea strictă a legii urmează să înceapă în luna ianuarie. Potrivit organizaţiei Caritas, aproximativ 10.000 de persoane fără adăpost se află în capitala Lituaniei şi au un venit pe cap de locuitor printre cele mai scăzute din UE. Unele ţări asiatice au legi ce îi vizează atât pe cerşetori, cât şi pe cei care dau, dar legile europene îi vizează în special pe cei care cer bani şi nu sunt întotdeauna foarte stricte.
Prin contrast, Norvegia, una dintre cele mai bogate ţări, a abolit în 2005 o lege ce data de 100 de ani, cerşitul pe străzi devenind legal, ca şi în alte ţări ca Suedia, Germania, Spania şi Portugalia.
Interzicerea cerşitului nu a avut efect semnificativ la sfârşitul săptămânii trecute la Vilnius, unde cerşetorii s-au aflat ca de obicei în apropierea bisericilor şi a intersecţiilor aglomerate.