Lituania şi România, pe ultimele locuri în UE la ponderea cheltuielilor guvernamentale în PIB
În toate statele membre UE, protecţia socială a reprezentat cel mai important domeniu al cheltuielilor guvernamentale, cu excepţia Ciprului. Ponderea sa variază de la 11,4% din totalul cheltuielilor guvernamentale în România până la 25,4% în Finlanda. Opt state membre – Finlanda, Franţa, Danemarca, Austria, Italia, Suedia, Grecia şi Slovacia – au alocat cel puţin 20% din PIB pentru protecţia socială, în timp ce România şi cele trei state baltice au cheltuit mai puţin de 12% din PIB cu protecţia socială.
De asemenea, 10,3% din cheltuielile guvernamentale totale a fost alocat în 2014 pentru persoanele în vârstă, cel mai ridicat nivel fiind în Grecia (15,3%), Italia (14%), Franţa (13,7%) şi Austria (13,2%) şi cel mai scăzut în Irlanda (3,7%).
Cheltuielile pentru sănătate au reprezentat al doilea cel mai important domeniu al cheltuielilor guvernamentale în UE (7,2% din PIB). Ponderea sa variază de la peste 8% din totalul cheltuielilor guvernamentale în Danemarca, Finlanda, Franţa, Belgia şi Olanda până la 4% în România, Polonia (4,6%) şi Grecia (4,7%).
Cheltuielile pentru educaţie au reprezentat 4,9% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene, în 2014. Ponderea sa variază de la 7,2% în Danemarca, 6,6% în Suedia, 6,4% în Finlanda, 6,3% în Belgia şi 6,2% în Portugalia până la 3% în România.