‘Lituania are locuri spectaculoase de explorat. Avem vestigii istorice care atrag turiştii, precum castelele din perioada Evului mediu, dar şi multe muzee unice în lume. În România, nu mulţi oameni au informaţii despre turismul din Lituania. Acum avem, însă, alte perspective decât în timpul regimului comunist şi putem să ne cunoaştem mai bine. Personal, sunt interesat de istoria României, dar şi să descopăr locuri turistice deosebite’, a spus ambasadorul Lituaniei la Bucureşti, Arvydas Pocius.
Ambasada Republicii Lituania în România a organizat, miercuri, în colaborare cu Departamentul lituanian de Stat pentru Turism, o prezentare pe tema potenţialului turistic al celui mai sudic stat baltic, scrie Agerpres.
‘Lituania a atras, în 2014, venituri de circa 1,7 miliarde de euro. Am înregistrat 2,1 milioane de turişti străini care au dormit cel puţin o noapte pe teritoriul ţării. Cei mai mulţi turişti au venit, anul trecut, din Belarus, Polonia, Rusia, Marea Britanie, Germania, Israel, Italia. Pentru 2015, estimăm o creştere de 5% a numărului de turişti. În prezent, turismul reprezintă 4,2% din PIB-ul ţării’, a precizat Raimonda Balniene.
Turismul de weekend este unul dintre cele mai dinamice în Lituania, mulţi turişti alegând capitala Vilnius pentru excursiile lor. Lituania are înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO mai multe obiective, precum centrul vechi istoric din Vilnius, Istmul Neringa (Courland), situl arheologic de la Kernave, Arcul geodezic Struve (pe teritoriul Lituaniei), care constituie tot atâtea puncte de atracţie pentru turişti.
‘Cei mai mulţi turişti vin în Lituania în perioada martie – septembrie. Tot mai mulţi aleg litoralul Mării Baltice sau excursii combinate, în care pot beneficia de wellness şi spa, dar şi de turism cultural. Un element important pentru noi este chihlimbarul baltic, numit piatra vie. Trei elemente sunt ascunse în interior – aerul, apa şi pământul. De vreme ce în natură au avut loc atâtea schimbări, răşina copacilor crescuţi aici acum milioane de ani a fost depozitată sub pământ şi scoasă la suprafaţă de apă. Folosim ambra în multe modalităţi şi turiştii se pot bucura de soare’, a spus Raimonda Balniene.
Lituania a devenit cunoscută şi ca destinaţie a turismului medical, dar şi pentru facilităţile de tratament balneoterapeutic din resorturile dotate cu cele mai moderne tehnologii. Lituania este o destinaţie căutată şi de turiştii care vin în circuite în Europa de Nord pentru a vizita Belarusul sau Letonia.