„Putem să punem de cinci ori split TVA, să punem taxem, acestea se vor regăsi în costuri, însă nu vor rezolva problema forţei de muncă. Avem 350.000 de lucrători în construcții. În realitate, o mare parte din ei nu sunt foarte calificați, iar necesarul, dacă ne uităm pe acele proiecte, cred ca va fi de peste 600.000 de lucrători. Nu știu de unde vor apărea acești lucrători de care vom avea nevoie într-un an – doi”, a declarat Cristian Erbașu la conferința LIVE BUSINESS organizată de ECONOMICA.NET.
Pentru a suplimenta numărul muncitorilor de pe șantiere, Erbașu spune că a apelat la o soluție complementară, și anume importul de forță de muncă din Asia. Muncitorii asiatici se mulțumesc și cu salarii mai mici.
„Firmele care într-adevăr și-au păstrat angajaţii și care s-au chinuit să-i ţină şi să califice alţi muncitori, nu au fost absolut deloc încurajate. Întotdeauna au avut câştig firmele care au lucrat foarte eficient cu muncitorii: toamna le dădeau drumul acasă, iar primvara îi angajau dacă aveau sau nu lucrări. Şi acum se văd aceste efecte. Veţi avea contracte foarte mari şi foarte multe semnate. Nu le vom putea duce la bun sfârșit din această lipsă de oameni”, este mesajul transmis de Erbaşu vicepremierului Marcel Ciolacu.
Şi nu doar Erbaşu aduce muncitori din Asia, ci şi unul dintre cei mai mari constructori, Bog’Art. Nu este prima oară când constructorii trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte deficitul de forţă de muncă, mai ales în condiţiile în care planurile guvernanţilor este a a atrage anul viitor circa 7-8 miliarde de euro din fonduri europene.