LIVE BUSINESS – Ministrul Energiei: Stocurile de cărbune, completate din producţia internă şi din importurile asumate de CEH

Economica.net
23 10. 2017
complex_37806500

‘România nu produce energie electrică doar pe cărbunele de la Hunedoara, ci şi de la Oltenia. La Oltenia avem o cantitate de două milioane de tone pe care ne-am asumat-o şi suntem undeva la 1,8 – 1,9 milioane ca şi stoc. Pe de altă parte, aşa cum spuneam, din cauza unei productivităţi mult mai scăzute în mină decât randamentul clasic, dar şi datorită faptului că, în perioada de vară, Complexul Energetic Hunedoara a avut perioade de producţie la capacitate maximă similară cu cea din perioada de iarnă, şi faptul că a fost nevoită să furnizeze servicii de sistem în perioada de vară, consumurile de cărbune din perioada de vară au fost, de cele mai multe ori, similare cu cele din perioada de iarnă. Ca urmare, Complexul Energetic Hunedoara, împreună cu Consiliul de Administraţie, a luat decizia, pentru a-şi asuma obligaţia stabilită prin Programul de iarnă, de asigurare a unui stoc de 180.000 de tone de cărbune, de a merge pe piaţa deschisă ca să achiziţioneze printr-o licitaţie publică la un preţ de achiziţie, comparativ cu costul de producţie a cărbunelui, cu aproape 40% mai mic decât ar fi fost costul de producţie din mină. Sunt convins că procedura este transparentă pe site-ul companiei în pe toate mijloacele obligatorii de comunicare pe care le are la dispoziţie Complexul. Stocurile de cărbune vor fi completate din producţia internă şi din contractele de import pe care şi le-au asumat cei de la Complexul Energetic Hunedoara’, a afirmat Petcu.

Acesta a adăugat că, din totalul producţiei interne de cărbune, huila oscilează între 4.000 şi 5.000 de tone, însă mare parte din aceasta a fost consumată pe perioada de vară, în timpul producţiei.

Pe de altă parte, ministrul Energiei a susţinut că Strategia Energetică Naţională ar putea fi aprobată fie prin proiect de Ordonanţă, fie proiect de lege.

‘Ne dorim foarte repede, prin modificarea Legii energiei, să putem să stabilim aprobarea prin proiect de Ordonanţă pentru ca Strategia Energetică să fie operaţională sau prin proiect de lege care să treacă prin Guvern şi să fie înaintat către Parlament pentru o mai largă dezbatere şi pentru a aduce toate îmbunătăţirile’, a spus Toma Petcu.

Programul energetic pentru iarna 2017-2018 va necesita o finanţare totală de 3,5 miliarde de lei, din care 3,1 miliarde de lei pentru combustibilul necesar producţiei de energie în perioada 15 noiembrie 2017 – 15 martie 2018 şi 412 milioane de lei pentru lucrările de reparaţii ale centralelor, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern iniţiat de Ministerul Energiei.

Astfel, autorităţile arată că stocurile necesar a fi constituite până la 15 noiembrie 2017, pentru buna desfăşurare a activităţii odată cu începerea sezonului rece, sunt următoarele: lignit în centrale – stoc de 1,3 milioane de tone, lignit depozitat în cariere (500 de milioane de tone), huilă (332 milioane de tone) şi păcură (26,5 milioane de tone).

Totodată, volumul de apă în lacuri ar trebui să fie de 1,4 miliarde de metri cubi (estimare Apele Române), adică echivalentul unei producţii de energie electrică de 1,6 milioane de MWh (estimare Hidroelectrica). De asemenea, este necesar un stoc de gaze naturale în depozitele subterane la finalul ciclului înmagazinare 2017 de 2,2 miliarde de metri cubi (estimare Transgaz).

Reprezentanţi ai Guvernului şi ai mediului de afaceri participă, în perioada 23 – 24 octombrie, la Palatul Parlamentului, la prima ediţie a conferinţei ‘Live Business’.